Annons

NorrtullsliganNorrtullsligan snurrar ilsket aktuellt genom tiden

Malin Karlsson, Lotta Östlin Stenshäll, Isabella Touma Pettersson och Astrid Kakuli i ”Norrtullsligan”.
Malin Karlsson, Lotta Östlin Stenshäll, Isabella Touma Pettersson och Astrid Kakuli i ”Norrtullsligan”. Foto: Markus Gårder

”Norrtullsligan” i Carolina Frändes regi är en ”Jösses, flickor” för 2010-talet. Musiksatt, agitatorisk och fylld av humor, skriver Lars Ring.

Under strecket
Publicerad

Fyra tjejer från olika delar av landet kommer till Stockholm och delar en loppig lägenhet bortom centrum. Jobbar på kontor, väntar på att livet ska börja. Under tiden festar man, letar kärlek, och försöker inleda ett uppror mot dåliga löner. Det låter som ”Sex and the city”, fast hundra år innan Carrie Bradshaw.

Då och nu. Elin Wägner skrev ”Norrtullsligan” redan 1908 – det märker den som läser den korta romanen. Den är buren av ett språk som är rappt, men också ”käckt” på ett sätt som är föråldrat. Beskrivningen av en livsfas är dock helt modern. Att som ung kvinna få respekt för sina val, sin sexualitet – sin rätt att klä sig som man vill utan att objektifieras samt den slags förväntad passivitet och underordning omgivningen oftast ändå förväntar sig. Ännu i väntan på jämlik lönesättning.

Annons
Annons
Annons