Annons
X
Annons
X

Norrsken kan ses i hela Sverige

Under torsdagen och fredagen finns goda chanser att se norrsken i hela landet.

Detta orsakat av den kraftiga solstormen.

– Det kommer finns chans att se norrsken i hela landet. Ut och kika, uppmanar Bengt Gustafsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet.

SE NASAS BILDER AV SOLSTORMEN HÄR OVAN

Det är andra gången på kort tid som Nasa har uppmärksammat en stor solstorm. Effekten blir att hela Sverige kan få en underbar norrskensupplevelse under torsdagen och fredagen.

Senaste tillfället, januari, fick Bengt Gustafsson många rapporter om människor som sett norrsken.

– Vi fick rapporter från många håll i Sverige. Folk var helt häpna. Flera var söder om Mälardalen, säger Bengt Gustafsson till SvD.se.

Annons
X

Vad är då bästa sättet att få se norrskenet?

– Det som är avgörande är om det blir molnfritt. Sen är det störst chans om man beger sig utanför de större städerna för att undvika att stadsljus dämpar effekten, säger David Hobbs, forskare i astronomi vid Lunds universitet.

– Bäst chans finns i kväll (torsdag), men även under fredagen finns det goda chanser. Till och med här i Skåne har vi möjlighet om det inte är molnigt, säger David Hobbs.

Och Martin Hedberg, meteorolog på klart.se, säger att det blir klart väder på många håll.

– Under kvällen och natten blir det varierad molnighet och på många platser blir vädret klart, säger han.

I exempelvis Stockholm ser det ut att vara störst chans att se norrsken efter klockan 22 på torsdagskvällen, men ännu större möjlighet vid midnatt. Allra störst chans är det efter klockan 3 för den som tycker det är värt att hålla sig vaken eller ställa klockan.

– Det bästa är att bege sig några mil utanför Stockholm. Och även om du bor utanför stan är det bäst att gå 100 meter in i en skog och hitta en glänta.

– Den omfattande belysningen vi har i städer sprider ljus uppåt. Det reflekteras och sprids i partiklar som finns i luften. Det gör att natthimlen i Stockholm och andra storstäder blir mörkgrå och inte svart och stjärnklar, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Exakt vilken tid norrskenet kan ses i Sverige är svårt att beräkna.

Ett par kraftiga explosioner på solens yta de senaste dagarna ger jorden den största strålnings- och geomagnetiska stormen på fem år, enligt rymdväderexperter. Kulmen på solstormen drabbar jorden på torsdag och fredag.

Det finns också viss risk för störningar på kraftnät, gps-system, satelliter och flyg. Vissa flygplan måste ändra något på sin rutt. Det skedde även vid solstormen i januari. Aktiviteten startade i en region på solen som kallas 1429. Ett stort utbrott skickade då solvind och plasma i riktning mot jorden.

Forskare har beräknat att solaktiviteterna har en cykel på ungefär elva år.

– Nu är vi i en period då aktiviteten går upp. Vi kommer därför ha betydligt fler norrsken under den närmaste perioden, sade norska meteorologen Bo Andersen till VG i en tidigare intervju.

Blir det klar himmel där du bor? klart.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X