Isak Lidström:”Norrmännen sprungo med skidorna i näven”

Skidåkare uppställda för tävling, sent 1800-tal.
Skidåkare uppställda för tävling, sent 1800-tal. Foto: Tekniska museet

När den moderna skidsporten växte fram var plötsligt färdigheter som att ta sig fram på vida vidder i obanad terräng irrelevanta. Då samen Anna Lucia Kant kom till Stockholm för att delta i den första officiellt arrangerade tävlingen 1879 var således kulturkrocken ett faktum.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var fettisdagens morgon den 25 februari året 1879. Solens bleka strålar bröt fram över Brunnsviken och ett antal stockholmare var i färd med att anordna en skidtävling i närheten av Stallmästaregården. I själva verket var det gryningsljuset för hela den svenska skidsporten som lyste denna morgon, men det hade ingen av arrangörerna någon tanke på där de stretande på för att åstadkomma en någorlunda acceptabel bana. 

Tvivelsutan hade det sedan långt tillbaka tävlats på skidor, men det rörde sig om spontant anordnade kraftmätningar och några enstaka uppstyrda tillställningar som kunde omnämnas i tidningsnotiser. Vad som utmärkte tävlingen vid Brunnsviken var att den föregåtts av ett föreningsbildande. Den 24 januari 1879 uppstod Stockholms skidlöpareklubb i jaktmagasinet på Riddarhustorget. En av pionjärmedlemmarna var den svenska idrottsrörelsens framtida förgrundsgestalt, Viktor Balck, som ofta under sin långa bana som ”den svenska idrottens fader” underströk att längdskidåkningen var att betrakta som ”idrotternas idrott”.

Annons
Annons
Annons