Annons

Norrmännen shoppar loss som aldrig förr

Det vankas rekord för den norska gränshandeln i Sverige – i år igen.

Handeln får en extra skjuts av att den norska kronan blivit sex procent starkare mot den svenska sedan årsskiftet.

Joakim Goksör / TT
Publicerad

– Det är halva priset på det mesta jämfört med i Norge, säger Nina Gisleberg medan hon och partnern Arne Haugdal fyller bagageutrymmet med matvaror utanför ett av de stora livsmedelsvaruhusen i Nordby shoppingcenter.

Osloparet, i 60-årsåldern, gör resan från den norska huvudstaden någon gång varannan månad. Med bil tar det ungefär en och en halv timme en väg.

Osloparet Nina Gisleberg, 60, och Arne Haugdal, 57, fyller sin Tesla med läsk och mat utanför ett av flera stora livsmedelsvaruhus i Nordby shoppingcenter.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 5

Den snart 20-årige studenten Sheikho Yousef från Tönsberg, Norge, och den tioåriga kusinen Linnea har med sig en hel kundvagn full med pantflaskor från tidigare shoppingturer till Nordby

Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 5

Norrmännens växande gränshandel i Sverige förklaras av stora prisskillnader jämfört med vad mat och dryck kostar i Norge.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 3 av 5

Nordby shoppingcenter ligger i lantlig miljö vid gamla E6, en kvarts körväg norr om Strömstad och är störst i landet när det gäller norsk gränshandel i Sverige. Från Oslo tar det cirka en och en halv timme att köra dit.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 4 av 5

Hans Friberg, näringslivsutvecklare på Strömstad kommun, beskriver den växande norska gränshandeln som viktig för att skapa nya jobb och locka turister till kommunen.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons