Annons

Norrmännen shoppar loss som aldrig förr

Det vankas rekord för den norska gränshandeln i Sverige – i år igen.

Handeln får en extra skjuts av att den norska kronan blivit sex procent starkare mot den svenska sedan årsskiftet.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Osloparet Nina Gisleberg, 60, och Arne Haugdal, 57, fyller sin Tesla med läsk och mat utanför ett av flera stora livsmedelsvaruhus i Nordby shoppingcenter.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 5

Den snart 20-årige studenten Sheikho Yousef från Tönsberg, Norge, och den tioåriga kusinen Linnea har med sig en hel kundvagn full med pantflaskor från tidigare shoppingturer till Nordby

Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 5

Norrmännens växande gränshandel i Sverige förklaras av stora prisskillnader jämfört med vad mat och dryck kostar i Norge.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 3 av 5

Nordby shoppingcenter ligger i lantlig miljö vid gamla E6, en kvarts körväg norr om Strömstad och är störst i landet när det gäller norsk gränshandel i Sverige. Från Oslo tar det cirka en och en halv timme att köra dit.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 4 av 5

Hans Friberg, näringslivsutvecklare på Strömstad kommun, beskriver den växande norska gränshandeln som viktig för att skapa nya jobb och locka turister till kommunen.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 5 av 5

– Det är halva priset på det mesta jämfört med i Norge, säger Nina Gisleberg medan hon och partnern Arne Haugdal fyller bagageutrymmet med matvaror utanför ett av de stora livsmedelsvaruhusen i Nordby shoppingcenter.

Osloparet, i 60-årsåldern, gör resan från den norska huvudstaden någon gång varannan månad. Med bil tar det ungefär en och en halv timme en väg.

Annons
Annons
Annons