Annons
X
Annons
X

Norrmännen överlistade tradingfirmans aktierobot

Två norska day traders - Svend Egil Larsen och Peder Veiby - överlistade tradingfirman Timber Hills aktierobot och blev hjältar på nätet. Men de båda åtalades för marknadsmanipulering och hamnade i en flera år lång rättsprocess som ännu inte nått sitt slut.

(uppdaterad)
Svend Egil Larsen är daytrader och bor i Raege vid kusten utanför Stavanger i Norge. Härifrån köper och säljer han aktier - långt ifrån de traditionella börskvarteren.
Svend Egil Larsen är daytrader och bor i Raege vid kusten utanför Stavanger i Norge. Härifrån köper och säljer han aktier - långt ifrån de traditionella börskvarteren. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Det är stilla på hotellrummet i Orlando, Florida, den 14 mars 2008. I USA är klockan kvart i sex på morgonen. Men Svend Egil Larsen har svårt att ställa om. Han har vaknat tidigt, och har fortfarande norsk tid i kroppen. Där hemma är klockan kvart i tolv på förmiddagen. Hans fru och barn sover. Det är flera timmar innan Disneyworld öppnar.

Svend Egil Larsen tar fram sin laptop, kopplar upp sig till sitt aktiekonto på Nordnet. Han börjar köpa B-aktier i det norska rederiet Odfjell, en av de minst omsatta aktierna på Oslo Börs. Varje gång han köper en liten post reagerar det han vet är en dator på aktiemäklarfirman Timber Hill med att erbjuda fler aktier till ett något högre pris.

Han arbetar snabbt och effektivt. Gradvis pressar han upp priset på aktien. Timber Hill är en så kallad market maker, som hela tiden erbjuder sig att både köpa och sälja aktier. Företaget tjänar pengar på att säljkursen är högre än köpkursen. Men i detta fall är avståndet mellan köp- och säljkursen är litet, bara en dryg procent. Snart ligger priset på aktierna högre än vad Svend Egil Larsen började köpa dem för. Nu är han sårbar. Kommer det fler aktiehandlare som är intresserade av hur det går för Odfjellaktien kan de börja sälja sina aktier. I så fall pressas kursen ned, innan han själv hunnit sälja.

Annons
X

Larsen säljer sina Odfjell-aktier i större poster än när han köpte dem. Luftkonditioneringen susar i hotellrummet. Barn och fru sover fortfarande. Hans fingrar rör sig snabbt över tangentbordet. I 193 transaktioner köper och säljer han sammanlagt 64 500 aktier. Då vaknar Oslo Börs. Marknadsövervakningen har registrerat en onormalt stor handel i den vanligtvis så lite omsatta aktien. Det införs ett omedelbart börsstopp i handeln med Odfjell. Men Svend Egil Larsen är nöjd. På två timmar och 45 minuter har han tjänat 37 700 kronor. Semestern på Disney Beach Club Resort verkar plötsligt inte så dyr längre.

När Svend Egil Larsen lämnade hotellet den dagen visste han inte att han skulle åtalas och hotas med fängelsestraff. Eller att han på Internet skulle vara något av en hjälte.

Tre och ett halvt år senare har målet kommit upp i hovrätten. SvD Näringsliv följde rättegången under tre dagar. Han är inte ensam på de anklagades sida i Lagmansretten i Oslo, som motsvarar den svenska hovrätten. En annan aktiehandlare, Peder Veiby, åtalades samtidigt med Larsen. Han greps av börsbacillen redan i sjätte klass. På väg hem från skolan brukade han besöka en sportbutik, där tipsresultaten visades. Han använde text-TV:n för att se på börskurserna istället. Efter att ha förlorat pengar på aktier i laxodling började han studera energibolaget Hafslund och upptäckte då svagheten hos datorn på Timber Hill.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Dessa heroiska norska day traders kämpade mot maskinerna och slog dem i deras eget spel. De besegrade Timber Hills automatiska handelssystem. Priset de betalade var att åtalas och dömas för att ha manipulerat marknaden. Jag hoppas att Christian Stenberg får sova på natten. Han är den norske åklagaren som tog maskinernas sida mot den mänskligheten. Hans namn kommer att leva i skam!” skrev bland andra Michael Fowke på sin blogg Money is the way.

  Svend Egil Larsen och Peder Veiby dömdes till 90, respektive 120 dagars betingat fängelse. Förtjänsten på 165 000, respektive 105 000 norska drogs in. Sammanlagt lurade de Timber Hills dator 72 gånger.

  De har överklagat domen för att de anser sig vara oskyldiga. Enligt Larsen och Veiby har tingsrätten tolkat lagen fel.

  På den andra sidan av rättslokalen sitter åklagaren Christian Stenberg. Han ska föra målet denna gång också. Det är inte han personligen som fattat beslutet att åtala de två. Oslo Börs kontaktade Finansinspektionen efter att de stoppade handeln med Odfjell-aktier, som skickade vidare ärendet till ekobrottsmyndigheten, som väckte åtalet.

  Det är tre domare i målet, med Inger Wiik som huvuddomare.

  Hon inleder med att ställa några personliga frågor till de två åtalade. Hon börjar med den 28 år gamla Peder Veiby.

  Har du något yrke? frågar hon.

  – Jag är student, svarar han.

  – Har du någon inkomst då?

  – Jag räknar med att tjäna en halv miljon i år, svarar han.

  – Har du någon förmögenhet?

  – Två miljoner.

  Så går Inger Wiik över till den 40 år gamle Svend Egil Larsen och frågar vad han har för yrke.

  – Jag är en low frequency trader, svarar han.

  Lustigheten är helt bortkastad på domaren som inte förstår vad han menar. Men ett av vittnena som inkallats, Peter Warren, måste ta sig för munnen för att inte brista ut i skratt.

  Inte heller Larsen är helt lottlös i livet. Han uppger att han tjänar 1,2 miljoner kronor per år, men är osäker på om han har någon förmögenhet, eftersom han också har skulder.

  Peder Veibys försvarsadvokat Anders Brosveet håller sin inledande plädering. Det två advokaterna har fördelat arbetet så att han talar för bägge åtalade:

  – Ärade lagmansrett. Det här är ett viktigt och principiellt mål som det redan skrivits mycket om i finanspressen, säger han.

  Målet har stort intresse, inte bara i Norge men hela Europa. Den aktuella lagstiftningen i Norge har ändrats så att den ska stämma med EU:s marknadsmissbruksdirektiv. Liknande lagar finns därför i alla EU-länderna.

  Det är det första målet någonsin som handlar om ett fenomen som ännu inte riktigt hittat sitt rätta namn. Det talas om automatiserad handel, högfrekvenshandel, algohandel, robothandel och black box trading.

  När Svend Egil Larsen presenterar sig som en lågfrekvenshandlare är det för att han och andra daytraders blivit detroniserade. För några år var det de som handlade snabbt och som kritiserades för att de bara ägde aktierna i några timmar.

  Idag ägs en genomsnittlig aktie i USA i 22 sekunder. 2009 genomfördes 73 procent av alla affärer med aktier i USA av programmerade datorer.

  Det har gått fyra år för rättsväsendet att behandla Veibys och Larsen dueller med Timber Hills aktierobot. Det kan verka som om rättvisan är dömd att hamna på efterkälken. Men det som diskuteras i rättssalen går djupare än så. Det handlar om lag och rätt, att avgränsa vad som ska vara tillåtet på en börs. Då måste man också först definiera vad börsens funktion är.

  De flesta anser att börsen är till för att skaffa riskvilligt kapital till näringslivet. Samtidigt är den en värdemätare på företagen. När ett företag köper ett annat företag är börskursen en av de viktigaste informationerna. Det är viktigt att börsen är marknadseffektiv, det vill säga att aktiekurserna avspeglar företagens värde så rättvist som möjligt i förhållande till den information som finns. Det är i det perspektivet som Larsen och Veibys transaktioner ska bedömas. Datorhandeln gör det svårare för börsen och myndigheterna att kontrollera vad som sker, eftersom allt går så fort. Men de som utformar algoritmerna som styr datorernas handel uppfinner inte nya sätt att manipulera börsen. De flesta fula knep är lika gamla som Wall Street.

  Bara några dagar innan rättegången fick försvarsadvokaterna tag på den finske juristen Mårten Knuts färska doktorsavhandling, där han tar upp olika former av kursmanipulation. De fick sina namn när börsgolven var fulla av handlare som ropade och gestikulerade åt varandra. (se exempel i grafiken):

  Alla ärliga aktiehandlare är eniga om att knep som detta ska vara straffbart. Men lika länge som börserna har funnits, har också spekulanterna försökt överlista varandra på lagligt sätt.

  – Innan datorerna kom handlade det om psykologi. Man såg på en annan handlare när han fick en stor order i telefonen, hur han styvnade till i ryggen, säger Peter Warren till oss i en paus under rättegången.

  Han är en av Norges mest erfarna fondmäklare och har inkallats som vittne av åklagaren. Men på en direkt fråga från försvarsadvokaterna om han anser att Larsen och Veiby gjort något olagligt i förhållande till Timber Hills aktierobot, svarar han:

  – Nej, det kan jag inte se att de har gjort.

  – Förr eller senare skulle den maskinen ha fått stryk ändå, säger han.

  Det går inte bättre med den andre sakkunnige, förstelektorn Kjell Jørgensen vid Handelshögskolan BI. Han anser att det är Timber Hills datarobot som handlar ologiskt och därför försvagar marknadseffektiviteten på Oslo Börs.

  Jan Erik Meidell, som tidigare arbetade i Timber Hill, förklarar vad som troligen skett:

  – Det var nog en oerfaren handlare som ställde in spreaden på dataroboten fel, säger han.

  Hade det varit större skillnad mellan köp- och säljkursen skulle aldrig Larsen och Veiby ha lyckats lura den. Men deras handel gick för sakta och var för liten för att den skulle upptäckas.

  Timber Hill, kunde handla för 200 miljoner dollar på en enda dag under den tiden, uppskattar Meidell. Han är lika tydlig på att det är Oslo Börs som kommer att förlora mest om domen blir stående:

  – Om transaktioner på en börs i efterhand visar sig vara straffbara kommer många aktörer bli ängsliga och dra sig ut.

  Försvararna driver linjen att det var Timber Hill som flyttade kursen, inte Larsen och Veiby. Det handlade om reella transaktioner där de två också riskerade sina egna pengar. Flera gånger saboterade de till och med för varandra. De handlade inte vilseledande, eftersom de aldrig gav uttryck för något som var osant.

  Åklagaren hävdar däremot att Larsen och Veibys transaktioner är olagliga. Det är marknadsmanipulation att ge oriktiga eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan, eller priset på finansiella instrument.

  – Vad de åtalade gjort passar som hand i handske med lagtexten, hävdar åklagaren.

  Två veckor senare kommer domen. Svend Egil Larsen och Peder Veiby frikänns. Men efter ytterligare ett par veckor kommer beskedet att domen överklagas av åklagaren till Högsta Domstolen.

  Annons
  Annons
  X

  Svend Egil Larsen är daytrader och bor i Raege vid kusten utanför Stavanger i Norge. Härifrån köper och säljer han aktier - långt ifrån de traditionella börskvarteren.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 5

  För någre år sedan var det daytraders som Svend Egil Larsen som handlade snabbt och fick kritik för att de bara ägde aktierna i några timmar.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 2 av 5

  I dag ägs en genomsnittlig aktie i USA i mindre än en halv minut.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 5

  2009 genomfördes 73 procent av alla affärer med aktier i USA av programmerade datorer.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 4 av 5
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X