Annons

Norrmännen överlistade tradingfirmans aktierobot

Två norska day traders - Svend Egil Larsen och Peder Veiby - överlistade tradingfirman Timber Hills aktierobot och blev hjältar på nätet. Men de båda åtalades för marknadsmanipulering och hamnade i en flera år lång rättsprocess som ännu inte nått sitt slut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Svend Egil Larsen är daytrader och bor i Raege vid kusten utanför Stavanger i Norge. Härifrån köper och säljer han aktier - långt ifrån de traditionella börskvarteren.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 1 av 5

För någre år sedan var det daytraders som Svend Egil Larsen som handlade snabbt och fick kritik för att de bara ägde aktierna i några timmar.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 2 av 5

I dag ägs en genomsnittlig aktie i USA i mindre än en halv minut.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 3 av 5

2009 genomfördes 73 procent av alla affärer med aktier i USA av programmerade datorer.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 4 av 5
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMANBild 5 av 5

Det är stilla på hotellrummet i Orlando, Florida, den 14 mars 2008. I USA är klockan kvart i sex på morgonen. Men Svend Egil Larsen har svårt att ställa om. Han har vaknat tidigt, och har fortfarande norsk tid i kroppen. Där hemma är klockan kvart i tolv på förmiddagen. Hans fru och barn sover. Det är flera timmar innan Disneyworld öppnar.

Svend Egil Larsen tar fram sin laptop, kopplar upp sig till sitt aktiekonto på Nordnet. Han börjar köpa B-aktier i det norska rederiet Odfjell, en av de minst omsatta aktierna på Oslo Börs. Varje gång han köper en liten post reagerar det han vet är en dator på aktiemäklarfirman Timber Hill med att erbjuda fler aktier till ett något högre pris.

Annons
Annons
Annons