Norrmän vill häva förbud mot höghöjdshus

Norska skidskytteförbundet vill slopa förbudet mot höghöjdshus. I ett brev till norska idrottsförbundet anser man att den omdiskuterade metoden ska bli tillåten på nytt.

– Jag respekterar deras inställning men det är inget för oss, säger svenska skidskyttelandslagets förbundskapten Staffan Eklund.

Under strecket
Publicerad
Ole Einar Björndalen.

Ole Einar Björndalen.

Foto: MATTHIAS SCHRADER/AP
Annons

Höghöjdshusen förbjöds i norsk idrott 2003. I Sverige finns inget formellt förbud men Riksidrottsförbundet antog 2001 en rekommendation att inte använda sig av metoden. Norska skidskyttestjärnor som Ole Einar Björndalen och Emil Hegle Svendsen har varit kritiska till förbudet – och får nu stöd av både sitt förbund och toppidrottscentret Olympiatoppen.

”Skidskytte är en av de sporter som drabbats hårdast av förbudet”, skriver förbundet i ett remissvar på Norska idrottsförbundets riksomfattande undersökning. Bland annat anser skidskyttet att man minskar möjligheten till kunskap och forskning på området. Dessutom tvingas de norska åkarna till fler läger utomlands, vilket medför både ökade kostnader och större belastning på både aktiva och ledare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons