Jenny Nordberg:Norrmän och finländare, javisst – men en dansk?

Jenny Nordberg

NEW YORK Svenskar litar gärna på staten, och den svenska staten litar ofta per automatik på FN och andra internationella organisationer. De ska ju vara opartiska, och se till allas bästa. Men ibland blir det extra tydligt hur fantasin om opartiskhet lever kvar på ganska få ställen i världen.

Under strecket
Publicerad
Laurent Cipriani/AP
Foto: Laurent Cipriani/AP
Annons

I en tid när ex-spioner förgiftas och journalister styckas på konsulat händer det att vi alla missar saker. Vem märkte till exempel att chefen för Interpol, en kinesisk man vid namn Meng Hongwei, hade spårlöst försvunnit?

Interpol är inte en internationell polisstyrka som rycker ut och inspektör Clouseau jobbar inte där, trots att högkvarteret ligger i Frankrike. Interpol är mer som en slags förhistorisk facebook-grupp för poliser, som har en databas med fingeravtryck och DNA och dit olika länder kan skicka in efterlysningar. Interpol skickar sedan efterlysningen vidare ut till alla medlemsländer om de anser den vara befogad, och så får man hoppas på att någon polis i ett annat land hittar och griper den misstänkte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons