Annons

”Jag satt bredvid en prickskytt”

På fredag är det 40 år sedan Norrmalmstorgsdramat utspelade sig i centrala Stockholm. SvD:s fotograf Gunnar Lundmark bevakade händelserna från ett sommarhett tak – ett uppdrag han aldrig glömmer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Jag var 21 bast och Norrmalmstorgsdramat var det jag hade drömt om som pressfotograf: otrolig spänning och riktigt många, stora bilder i tidningen.

Den 23 augusti 1973 hade jag varit på SvD bara en dryg månad och detta var mitt första stora jobb.

Norrmalmstorgsdramat var ett gisslandrama i Sverige som ägde rum den 23-28 augusti 1973 på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 6

Gisslan i banken övervakas av Clark Olofsson. 40 år har gått sedan Norrmalmstorgsdramat som skakade Sverige och prövade Olof Palme. Statsministerns samtal med en kvinnlig gisslan hjälpte till att föda begreppet Stockholmssyndromet, fenomenet där offer tar gisslantagares parti.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 6

Polis och press hårdbevakade banken från taket på fastigheten mitt emot. I direktsändning i radio och tv kunde Sverige och världen följa sex dygn långa dramat timme för timme. Norrmalmstorg spärrades av och inne i banken förhandlade polisen med rånaren. Efter sex dagar gav rånaren upp. Dramat satte djupa spår hos alla inblandade.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 6

Polis siktar med gevär utrustat med kikarsikte i skydd av utemöbler och parksoffor vid en uteservering.

Foto: JAN BJÖRSELL/SCANPIX Bild 4 av 6

Rånaren Jan-Erik Olsson förs ut efter det nära sex dagar långa Norrmalmstorgsdramat.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 5 av 6

På bilden ser vi gisslan i bankvalvet inne på banken. De sitter på stolar lutade mot bankfacken. Clark Olofsson tittar fram bakom en valvdörr.

Foto: SCANPIX Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons