Annons
X
Annons
X

Holmberg sköt Norrköping till final

13 mål på de senaste åtta matcherna.

IFK Norrköpings Kalle Holmberg går in i säsongen som en av allsvenskans målfarligaste anfallare.

– Bollarna trillar in. Det bara fortsätter och det är bara att njuta, säger han efter 4–0 och två mål i cupsemifinalen mot Brommapojkarna.

Av TT
Kalle Holmberg vräker in mål för IFK Norrköping just nu.
Kalle Holmberg vräker in mål för IFK Norrköping just nu. Foto: Anders Wiklund/TT

Norrköping möter Östersund i finalen den 13 april. Om det blir hemma på Östgötaporten eller i Östersund avgörs efter lottning på måndagen.

I kraft av tredjeplatsen i allsvenskan i höstas är Norrköping redan klart för spel i sommarens Europa League – men en titel är en titel.

– Man vill alltid vinna. Det är länge sedan Norrköping vann cupen (1994). Och vinner vi cupen får vi gå in i Europa League en omgång senare, säger Holmberg.

Annons
X

Förra sommaren värvades han från Örebro SK, slog sig in i laget och bildade anfallspar med Sebastian Andersson. Men då var det Andersson som stod för majoriteten av målen. Den rollen har Holmberg tagit över under vinterns tränings- och cupmatcher. Bara i cupen är Holmberg upp i tio mål.

Förklaring?

– Ja, var ska man börja. Det är många frågor nu. Men jag har jobbat hårt, spelar med bra lagkamrater. När bollarna börjar trilla in som forward bli allt så mycket enklare. Samtidigt har jag ett öga för mål. Men det kan vända snabbt så man ska inte sväva i väg, man ska hålla sig här och nu, säger han.

BP, nya i superettan efter seriesegern i division ett norra i höstas, spelade sensationellt bort Elfsborg i kvartsfinalen för en vecka sedan.

Norrköping var förvarnat om kapaciteten hos Olof Mellbergs unga spelare.

Ändå kunde det börjat riktigt illa för Kalle Holmberg & Co. BP var det bättre laget under de första tio minuterna. Ensamme anfallaren Luca Gerbino Polo lär gräma sig över missen i fritt läge. Mål där och semifinalen kunde ha fått en annan utveckling.

Norrköpings manager Jens Gustafsson studsade upp från spelarbåset några gånger och röt ut order om en kollektiv skärpning.

Den kom omgående.

Mittbacken Jon Gudni Fjoluson stötte in 1–0 varpå Holmberg ökade till 2–0 innan en halvtimma var spelad. Niclas Eliassons drömmål – distansskottet i krysset – efter pausen raderade ut Brommapojkarnas dröm om ett eventuellt europeiskt cupäventyr till sommaren.

Holmberg ökade till 4–0.

På läktaren satt Graham Potter, Östersunds tränare, och studerade finalmotståndet. Fjolårets allsvenska överraskning gjorde sitt jobb (3–1) mot Häcken i lördags och den unga klubben är i sin första cupfinal.

Två möten på kort tid väntar mellan Östersund och Norrköping. Först den 9 april i allsvenskans andra omgång i Östersund, fyra dagar senare i kampen om cuppokalen.

Annons
Annons
X

Kalle Holmberg vräker in mål för IFK Norrköping just nu.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X