Nattavaara – Roman i katastrofernas tidNorrbottnisk Mad Max utan enkla svar

Paret Thomas Engström och Margit Richert har tillbringat de senaste åren utomlands men bor i dag i Jokkmokk.
Paret Thomas Engström och Margit Richert har tillbringat de senaste åren utomlands men bor i dag i Jokkmokk. Foto: Anthony Tian

I den första delen i en dystopisk trilogi bryter sig en nordlig enklav loss från Sverige. Margit Richerts och Thomas Engströms roman är en engagerande skildring av hur snabbt vi kan förlora det vi tagit för givet, skriver Magnus Persson.

Under strecket
Publicerad
Bokfabriken
Foto: Bokfabriken
Annons

Dystopier har funnits lika länge som litteraturen själv. Ordet, som kommer från grekiskan, betyder dålig plats, och det är precis vad det handlar om. På samma sätt som människor i alla tider fantiserat om och nedtecknat visioner om ett drömsamhälle, utopier, så har motsatsen varit minst lika vanlig, från Platon och Bibeln till klassiska skildringar av totalitära samhällen som George Orwells ”1984” och vår egen tids postapokalyptiska science fiction.

Oräkneliga filmer, teveserier och dataspel är marinerade i dystopiskt tankegods: från ”Metropolis” till ”Blade runner” och ”The handmaid’s tale”. Också i barn- och ungdomskulturen är undergångsvisionerna ständigt närvarande, det räcker väl med att nämna Suzanne Collins ”Hungerspelen”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons