Annons

Ylva Lagercrantz Spindler:Normkritik är ett hett ämne i teater för unga

Nina Jeppsson, Stina Nordberg och Victor Morell i ”Åååå snälla följ mig <3<3<3” på Riksteatern. En musikal för mellanstadiet om fans, femininitet och grupptillhörighet.
Nina Jeppsson, Stina Nordberg och Victor Morell i ”Åååå snälla följ mig <3<3<3” på Riksteatern. En musikal för mellanstadiet om fans, femininitet och grupptillhörighet. Foto: Urban Jörén

Träd som skyddar mot stress och den digitala teknikens roll är aktuella ämnen på årets Bibu, under fyra dagar en mötesplats kring professionell scenkonst för ung publik. Heta ämnen är också hbtq-frågor och #metoo.

Under strecket
Publicerad

Ulf Rönnerstrand i ”Glängtan”, en uppsättning från Backa teater.

Foto: Ola Kjelbye

”East Side stories” från Helsingborgs stadsteater, en musikal som bygger på berättelser och möten med människor i Helsingborgs östra stadsdelar.

Foto: Cecilia Appelquist/Gassan Brer

Skogen är det nya svarta. På tv blev dramathrillern ”Jordskott” förra årets tittarsuccé, medan Lundströms Bokradio nyligen ägnade ett program åt skogsmystik. Och visst är det fascinerande att höra den tyske författaren Peter Wohlleben tala om sin bok ”Trädens hemliga liv”, hur träd såväl skyddar sina barn som utsöndrar stresshormononer.

Även teatern ägnar sig gärna åt den skog vi allt mindre har kontakt med. I uppsättningar som Riksteaterns trädkramarföreställningar ”Vi som bor här”, ”Slutet enligt Rut” och Backa teaters ”Glängtan”. 

Annons
Annons
Annons