Annons
X
Annons
X

Norman om Telia: ”Mycket allvarligt”

”Mycket allvarligt”, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M) om de mejl som visar att höga chefer på Telia kände att de gjorde affärer med diktatorns dotter Gulnara Karimova i Uzbekistan.

Av TT
Vi arbetar för att det ska krävas skriftlig accept vid telefonförsäljning av finansiella tjänster. Därmed kan oseriösa telefonförsäljare som framför allt riktar in sig på äldre människor stävjas, skriver finansmarknadsminister Peter Norman.

Vi arbetar för att det ska krävas skriftlig accept vid telefonförsäljning av finansiella tjänster. Därmed kan oseriösa telefonförsäljare som framför allt riktar in sig på äldre människor stävjas, skriver finansmarknadsminister Peter Norman. Foto: KARIN NILSSON

”Stämmer dessa uppgifter är det mycket allvarligt. Nu pågår två utredningar, dels den rättsliga, dels Telia Soneras egen. Som jag tidigare sagt är det av största vikt att bolaget går till botten med alla uppgifter som framkommer, så att ägare och allmänhet får en bild av vad som hänt. När granskningarna är klara kommer vi att ta ställning till dem”, skriver Norman i en skriftlig kommentar till TT.

Som TT skrev i går har åklagaren nu skriftliga bevis för att höga Telia Sonera-chefer visste att de gjorde affär med Uzbekistans diktatorsdottern Gulnara Karimova. Hennes namn nämns i flera mejl till Teliachefer. Uppgifterna är intressanta eftersom Telia hela tiden hävdat att man inte känt till att diktatorsdottern låg bakom den uzbekiska partnern Takilant.

– Det är rent klantigt och inte professionellt att på det här sättet tvingas retirera gång på gång från sina ståndpunkter. Det är ett klassiskt sätt att undergräva sitt förtroende, säger Hans De Geer, professor i företagsetik, om mejluppgifterna.

Annons
X

Men mejlen bevisar inte att Telias ledning känt till vad som pågått i Uzbekistan.

– Det kan ju vara så att resten av bolagsledningen inte hade den här informationen. Det visar i sådant fall hur viktigt det är att man vet vad som händer på andra håll i bolaget. Det är en farlig företagskultur om den ena handen kan göra något som den andra inte känner till, säger Hans De Geer.

Oavsett om Telias styrelse känt till hur affärerna skötts eller inte så har den, rent juridiskt, det yttersta ansvaret.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men det är notoriskt svårt att få fällande domar i domstol för den här typen av frågor. Det ska vara en sådan oerhört tydlig bevisning för att fälla någon. Den moraliska domen faller lite snabbare. Vi vet att en rad investerare redan agerat för att de tappat förtroende för bolagets ledning.

  Näringsutskottets vice ordförande Jonas Eriksson (MP) reagerar på de nya uppgifterna om Telia. När Telias vd Lars Nyberg frågades ut i näringsutskottet fick man inte veta något om detta.

  – De hade inga som helst misstankar eller kunskap om att familjen Karimov låg bakom. Men de här mejlen pekar ju i en helt annan riktning. Det är ju väldigt komprometterande uppgifter, säger han till TT.

  – Det här stärker bara kravet på att de största ägarna (staten) bör genomföra en oberoende utredning av Telias affärer i Asien. Om Telia hade velat lägga alla korten på bordet så hade de här mejlen kommit fram, säger Jonas Eriksson.

  Lars Hammar har stor erfarenhet av korruptionsbrott från sin tid som utredare inom Rikskriminalpolisens ekobrottsrotel och Ekobrottsmyndigheten.

  – Man brukar inte ta i sådana saker från högsta håll utan försöka att delegera. ”Det här får du förtroende att sköta. Du får fria händer”. Allt för att slippa ta i det själv och för att inte själv ha händerna i syltburken, säger Lars Hammar.

  Han vill dock inte kommentera hur han ser på uppgifterna kring Telia Soneras agerande i Uzbekistan.

  Telia har valt att inte kommentera uppgifterna.

  QUIZ: Vad kan du om telefonnummer?

  quiz.svd.se

  QUIZ: Vad kan du om internetadresser?

  quiz.svd.se

  QUIZ: Vad kan du om sociala medier?

  quiz.svd.se

  Snarar dras åt kring Fredrik Reinfeldt

  blog.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Vi arbetar för att det ska krävas skriftlig accept vid telefonförsäljning av finansiella tjänster. Därmed kan oseriösa telefonförsäljare som framför allt riktar in sig på äldre människor stävjas, skriver finansmarknadsminister Peter Norman.

  Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X