Annons
X
Annons
X

”Norman-belopp” nytt mått på fondavgift

Fondanalysföretaget Morningstar låter finansmarknadsminister Peter Norman stå modell för ett nytt mått på fondavgift.

[object Object]
Finansmarknadsminister Peter Norman har fått ge namn till ett nytt mått på fondavgift. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Finansmarknadsministern har ofta påpekat att en årlig fondavgift i procent är ett dåligt mått på hur mycket en fond kostar i kronor och ören. En avgift på 1,5 procent kan låta lite men med ränta på ränta äter avgiften genom åren upp en stor del av den förväntade avkastningen i sparandet.

Med hjälp av en ny tjänst hos fondanalysföretaget Morningstar kan man se just detta. I en tabell med rubriken ”Norman-belopp” kan utläsas hur mycket avgifter en person som sparar 1 000 kronor i månaden i tio år kan väntas få betala.

Detta är en svårtillgånglig uppgift, särskilt för fonder som vid sidan av den fasta avgiften har en rörlig avgift. Den ackumulerade kostnaden för avgiften är dessutom inget som fondbolagen själva redovisar för sina sparare.

Annons
X

– Vi tycker att det borde vara en del av rådgivningen från fondbolaget att redogöra för hur mycket det kostar över tid i kronor och ören att spara i en viss fond. Det här är ett litet steg åt det hållet, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar Sverige.

Här kan man bland annat utläsa att ett sparande på 1 000 kronor i månaden i tio år i några av de populäraste Rysslandsfonderna väntas kosta totalt cirka 20 000 kronor i avgifter. En traditionell aktivt förvaltad Sverigefond kan samtidigt kosta cirka 12 000 kronor medan en normal Sverigeindexfond landar på runt 4 000 kronor.

Norman-beloppet är en prognos för de kommande tio åren och baseras på fondbolagens uppgifter om TER (Total Expense Ratio) samt antaganden om en årlig avkastning på 6 procent för aktiefonder, 4 procent för blandfonder respektive 2 procent för räntefonder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad tycker ministern om att han ger namn åt det här?

  – Vi har ju sett att han argumenterat för att det borde finnas en sådan här jämförelse och vi tyckte att Norman-belopp vore ett bra namn. Och på departementet verkar man inte ha något emot det, säger Lindmark.

  Annons
  Annons
  X

  Finansmarknadsminister Peter Norman har fått ge namn till ett nytt mått på fondavgift.

  Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X