Annons

”Norges saltsamarbete kan inspirera Sverige”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett folkhälsoarbete i samverkan mellan näringslivet, vetenskapen, politiken och det offentliga behövs för att minska saltintaget. Det skriver företrädare för Orklakoncernen.

Under strecket
Publicerad

Mattias Aurell och A Erik G Persson efterlyser på SvD Debatt ett politiskt ledarskap kring svenskars saltintag i mat. Författarna skriver också att inget görs i Sverige för att reducera salt i industriproducerad mat. Vi delar uppfattningen att salt är en viktig folkhälsofråga. Däremot stämmer det inte att inget görs – enskilda aktörer i livsmedelsbranschen sänker salthalten steg för steg.

En majoritet av saltet som den svenska befolkningen får i sig kommer från inhandlade livsmedel. Svenskar är vana vid sälta och äter nästan dubbelt så mycket salt per dag jämfört med rekommenderat intag. En utgångspunkt för oss som arbetar med livsmedel är att mat ska smaka gott. Men mat ska även göra gott. I våra 16 anläggningar i Sverige där vi tillagar livsmedel pågår ett systematiskt arbete för att sänka salthalten. Orklas mål är att reducera salthalten med 15 procent (från 2015 års nivåer) till 2025. Till dags dato har vi nått halvvägs i vår färdigmat. Det är möjligt att ändra smakpreferenser hos en befolkning men det måste göras över tid och koordinerat. Vi vill trots allt inte att konsumenterna ska plocka fram saltkaret.

Annons
Annons
Annons