Annons

Bengt af Klintberg:Norges mest kände poet är nästan svensk

Den norske poeten Jan Erik Vold fyller 80 år.
Den norske poeten Jan Erik Vold fyller 80 år. Foto: Erlend Aas / TT

Han har förnyat den norska poesin och verkat som introduktör av såväl svensk som utländsk litteratur, dessutom har han en riktigt fin känsla för jazz. I dag fyller den uppfinningsrike och stridbare norske poeten Jan Erik Vold 80 år.

Under strecket
Publicerad

Jan Erik Vold läser en dikt av William Carlos Williams i egen översättning . Olso, 1969

Foto: Ervik, Per / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 3

Jan Erik Vold läser dikter på Kalvøya-festivalen, 1999

Foto: Jon Eeg / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 3

Omslaget till cd-skivan ”Tolv blå” där 12 norska poeter läser var sin dikt.

Bild 3 av 3

Det måste betraktas som en väl bevarad hemlighet att Norges mest kända poet har varit bosatt i Stockholm i mer än 40 år. Hur många stockholmare vet att gråhårsmannen med buskiga ögonbryn som kliver ut ur porten på Hornsgatan är Jan Erik Vold? Inte många. I dag fyller han 80 år.

Jan Erik Vold debuterade 1965 med diktsamlingen ”Mellom speil og speil”, men hans stora genombrott kom tre år senare, studentrevoltåret 1968, med ”Mor Godhjertas glade versjon. Ja.” Då hade Vold under ett studieår i USA kommit i kontakt med det fria flödet i Allen Ginsbergs, Frank O’Haras och andra amerikanska poeters poesi. Det fick honom att utforska en ny poetisk genre, den långa improvisatoriska dikten, öppen för associationer och infall. Många av dikterna har en sinnlig friskhet och humor som är oemotståndlig. Till exempel ”Tallkottesång” som är ”ett litet slag i luften för cykelreparatörerna / mjölkdamerna uddasockorna / småskruvarna, de misslyckade / samlagen och alla landets tallkottar utspridda / i gräset” (översättning Christina Hellman).

Annons
Annons
Annons