Annons

Norge visar varför samvete inte ska styra

Erfarenheter från andra europeiska länder visar tydligt att så kallade samvetsklausuler skapar problem och öppnar för försämringar inom abortvård. Det skriver Kristina Ljungros, RFSU, och Johannes Rindahl, ordförande Sex och Politik, Norge.

Publicerad

Just nu går debatten het om Kronobergs läns landsting ska införa samvetsklausuler för att vårdpersonal ska kunna neka till att arbeta med abortvård. Frågan kan vid en första anblick tyckas harmlös. Varför ska inte en enskild barnmorska kunna få anställning trots att denna inte vill arbeta med abortvård?

Samvetsklausuler finns i ett antal europeiska länder och varför inte titta på hur det fungerar i praktiken. I Italien vägrar över 80 procent av alla gynekologer att arbeta med abortvård, vilket innebär att det i stora delar av Italien är omöjligt att kunna avbryta en oönskad graviditet, trots att kvinnor enligt lagen har rätt till en abort. I Spanien finns regioner med apotek som vägrar sälja preventivmedel med hänvisning till personalens samvetsbetänkligheter. Att skydda sig mot oönskade graviditeter blir plötsligt inte möjligt om man inte har möjlighet att resa långa sträckor, något som framförallt drabbar unga med svag ekonomi i ett land i ekonomisk kris.

Annons
Annons
Annons
Annons