Förhoppningen är att det inom fem år ska finnas en storskalig CCS-anläggning på Norcems cementfabrik i Brevik söder om Oslo.
Förhoppningen är att det inom fem år ska finnas en storskalig CCS-anläggning på Norcems cementfabrik i Brevik söder om Oslo. Foto: Malin Hoelstad

Norge vill ta betalt för att lagra utsläpp: ”Stor ironi”

De har tjänat tusentals miljarder kronor på att sälja olja och gas. Nu siktar norrmännen mot en ny jätteindustri: att ta betalt för att lagra andra länders koldioxidutsläpp. Och de vill att Sverige blir en av storkunderna.

– Det är en ”win-win-win-situation” för oss, säger Trude Sundset, vd för norska Gassnova.

Publicerad

Det skulle bli ett litet steg för Norge, men ett jättekliv för mänskligheten. Efter flera decenniers gas- och oljeutvinning fanns kunskapen och mycket av infrastrukturen redan i landet. Att fånga in och lagra koldioxiden från det nya gaskraftverket i Mongstad norr om Bergen skulle bli norrmännens egen månlandning, sa statsminister Jens Stoltenberg i sitt nyårstal 2007:

– När president Kennedy sa att amerikanerna skulle landa på månen inom tio år hade amerikanerna inte varit ute i rymden. De kom till månen inom tio år. De satte mål, och de nådde målen.