Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Björn Lindahl: Norge vaknade till en mardröm

Norge vaknade i dag upp efter en natt som skänkt en kort vila från den mardröm som var verkligheten i går. Under natten har dödstalet tiofaldigats till 84 döda efter angreppet på det politiska ungdomslägret på Utøya. Därmed är minst 91 döda i den största norska våldshandlingen i fredstid.

Bombexplosionen mot den politiska makten i Oslo och massakern på unga, politiskt engagerade ungdomar på Utøya kommer att prägla Norge under veckorna, månader och åren som kommer.

Men de tragiska händelsernas innebörd ändrade sig strax före klockan elva på fredagskvällen. Det var då justitieminister Knut Storberget bekräftade att den man som gripits på Utøya, och som också knyts till bomben, är norsk. Några minuter senare preciserade polisen att det var en ”etnisk norsk norrman”.

Annons
X

Från att massakern skapade reaktionen ”hur skyddar vi oss mot angrepp utifrån?” blir reaktionen i stället: Hur skapade vi oss ett sådant monster?

Referensramen ändrade sig samtidigt från 11 september 2001 i USA, bomber i London och Madrid, till finska skolmassakrer, mordet på Olof Palme och Anna Lindh och UMA-bombaren i Oklahoma, i USA 1995.

Den gripne mannen, Anders Behring Breivik, 32 år beskrivs som högerextrem och han bor på Skøyen i Oslo.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han beskrivs som tillhörande en högerextrem miljö. Han är emot islamister och ett multikulturellt Norge, men är inte straffad tidigare. Enligt Oslos polischef är han ”kristenfundamentalist”, en beskrivning han själv använder på sig själv på Internet.

  Konsekvenserna för Norge blir fortfarande stora, men annorlunda. Många invandrare drar en lättnadens suck över at de nu inte riskerar att bli kollektivt skuldbelagda av delar av det norska samhället.

  Hittills har statsminister Jens Stoltenberg hanterat de blodiga attentaten på ett sätt som ger respekt. Han har både förmedlat att han och regeringen har kontrollen, att polisen och hälsovårdsmyndigheterna gör allt de ska. Han har samtidigt förmedlat den sorg och medkänsla över det som skett.

  Själv har han besökt det socialdemokratiska ungdomslägret på Utøya varje sommar sedan 1974.

  – Min ungdoms paradis blev igår förvandlat till ett helvete, sa Jens Stoltenberg på en presskonferens klockan åtta idag.

  Stoltenberg betonade att ett sådant angrepp som Norge nu upplevt måste mötas med mer demokrati, inte mindre. Att ungdomspolitiker kan mötas utan poliser eller säkerhetsåtgärder och ändå känna sig trygga är en av de sidor av Norge han vill bevara.

  Med 700 ungdomar som upplevde massakern, kommer detta att påverka en hel politikergeneration. Utøya är en politisk verkstad som kan jämföras med Almedalen på Gotland, även om den inskränker sig till socialdemokratiska ungdomar.

  Men varje sommar kommer både inhemska och utländska politiker till ungdomslägret. Den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland talade till ungdomarna bara några timmar innan attentatet, Jens Stoltenberg skulle ha besökt lägret idag.

  Den 12 september är det kommunval i Norge. Det kan bli en politisk jordbävning.

  Björn Lindahl

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X