Norge tror på kraftverk i skift

För att kunna använda mer sol- och vindkraft bör den samköras med vattenkraften. Norge har hälften av den europeiska magasinskapaciteten. Energi kan lagras genom att vatten pumpas upp igen i magasinen under natten. Norge kan bli ett batteri för Europa.

Under strecket
Publicerad
Höljes vattenkraftverk i Värmland.

Höljes vattenkraftverk i Värmland.

Foto: TORBJRN ARVIDSON, REBRO
Annons

När stora industriländer som Tyskland avvecklar kärnkraften och satsar på förnyelsebara energikällor är det vindkraften som ligger längst fram. Men när det blåser för mycket eller för lite kan stora delar av vindkraften i ett område eller land falla bort på bara några timmar. Då behövs det alternativ kraft som kan sättas in omedelbart. Inget slår vattenkraften i flexibilitet, men det gäller att ha tillräckligt av den.

Norge har redan börjat kartlägga hur många av vattenmagasinen som lämpar sig för det som kallas pumpkraft. Tanken är att utnyttja den stora prisskillnaden som finns på el mellan dag och natt i Europa. Genom att importera billig kraft på natten kan de norska vattenmagasinen utnyttjas fullt ut på dagen. Det är emellertid inte alla vattenmagasin som kan utnyttjas till det som kallas pumpkraft.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons