Annons

”Norge kommer att förlora på sin flyktingpolitik”

En stor utmaning för Årjäng är att hitta bostäder åt de flyktingar som kommer.
En stor utmaning för Årjäng är att hitta bostäder åt de flyktingar som kommer. Foto: Tomas Oneborg

Norge har beslutat att ta emot 8 000 syriska flyktingar under tre år. Samtidigt beräknas 80 000 flyktingar komma till Sverige enbart i år, varav 30 0000 från Syrien. Alla syrier som söker asyl i Sverige ska också beviljas permanent uppehållstillstånd. Vad beror skillnaden i de två ländernas flyktingpolitik på?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Daniel Schützer är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Årjäng. Han diskuterar aldrig flyktingpolitik med sin kollega på andra sidan gränsen.

Foto: Tomas Oneborg

Kommunalrådet i Marker kommun, Norge, Kjersti Nilsen tillhör Arbeiderpartiet. Branislav Zivanovic, är flykting från det forna Jugoslavien och kom till Norge på 1990-talet.

Foto: Tomas Oneborg

Thasin Abbás med barnen. ”Det var Sverige som var målet, för alla, det var paradiset. Även om vi visste att det skulle bli svårt att hitta någonstans att bo. Alla i Syrien pratade om Sverige, säger han.

Foto: Tomas Oneborg

SvD I ÅRJÄNG, ØRJE SvD söker svaret i två kommuner på vardera sidan av den svensk-norska gränsen.
Norge har alltid varit mer restriktivt i sin flyktingpolitik än Sverige. Men på senare år har skillnaden ökat. Efter att Fremskrittspartiet kom med i regeringen har det blivit en annan ton i debatten. Plötsligt tycks några tusen flyktingar per år ha blivit en övermäktig uppgift för ett av världens rikaste länder.

**Vi kör ut **ur Oslo tidigt på morgonen, lämnar förorter och industriområden bakom oss. Ganska snart blir det glesbygd, gulnande veteåkrar och klövervallar. Vi kör igenom sju kommuner på färden till svenska gränsen, däribland Hobøl kommun, som inte tagit emot en enda flykting på åtta år.

Annons
Annons
Annons