Annons

Norge har världens dyraste huvudstad

Oslo har passerat japans huvudstad Tokyo som världens dyraste stad att leva i. Det har den schweiziska storbanken UBS kommit fram till.

Under strecket
TT
Publicerad

Paradgatan Karl Johan i Oslo. Här är det inte billigt att leva. Stockholm är nummer 12 på listan, som täcker totalt 70 storstäder i världen. Tvåa på listan är Hongkong, medan Tokyo sjunkit ned till tredje plats, jämfört med när UBS gjorde en motsvarande undersökning år 2000. Fjärde dyraste stad är New York. Därefter följer Zürich, Köpenhamn och London. Helsingfors ligger på 14:e plats.

Näst billigast bland de 70 undersökta städerna är Buenos Aires. Jumbo är Bombay. Buenos Aires var för bara tre år sedan den dyraste staden i Sydamerika, men har sedan rasat i takt med den argentinska valutans fall. Mätningen bygger på priserna för 111 varor och tjänster, dock inte hyror. UBS har också mätt köpkraften i de stora städerna. Den listan toppas av de fyra schweiziska städerna Zürich, Basel, Genève och Lugano - där lönerna är höga och skatterna låga. Sedan följer en rad amerikanska städer, liksom Luxemburg och Toronto. Stockholm återfinns här på 24:e plats.

Annons
Annons
Annons