Annons

”Norge förebild för mindre salt i maten”

Vi efterlyser ett tydligt ledarskap för sänkt salthalt i maten. Sverige bör ta efter Norge, där ett samarbete med tydlig målsättning nu dragits igång, skriver Anders Högberg, Orkla ASA, och Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm.

Under strecket
Publicerad

När enskilda livsmedelsaktörer sänker salthalten riskerar deras produkter att ratas av konsumenterna för att konkurrenternas livsmedel smakar mer. Regeringen borde därför ta rygg på Norge och etablera ett så kallat saltpartnerskap för livsmedelsbranschen och andra berörda aktörer. Målsättning bör vara att likt Norge tillsammans minska saltkonsumtionen hos den svenska befolkningen med 15 procent som ett första steg

För mycket salt i maten är en starkt bidragande orsak till högt blodtryck, som cirka 2 miljoner av den vuxna befolkningen i Sverige lider av. Svenskarna äter ungefär dubbelt så mycket salt per dag än de bör och Sverige är inte unikt i Europa. En majoritet av saltet som den svenska befolkningen får i sig kommer från inhandlade livsmedel, inte genom att man själv saltar på maten. Detta är ett välkänt faktum för samtliga inklusive livsmedels- och restaurangbranschen.

Annons
Annons
Annons