Norge bygger rekordfärja

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO Två rederiaffärer genomfördes i går i Norge, för nästan 10 miljarder svenska kronor. Medan Color Line presenterade en order på världens största färja som ska byggas i Finland, sålde Statoil sitt rederi Navion till kanadensiska Teekay.
Color Lines ägare och koncernchef Olav Nils Sunde hade bjudit in flera politiker när kontraktet med KvÆrner Masa-Yards på drygt 302 miljoner euro, eller mer än tre miljarder svenska kronor, skrevs under. Det har föregått en intensiv dragkamp om att ge norska sjömän i färjetrafiken samma lönevillkor som i dag existerar i Sverige och Danmark.

– Det har inte varit något tomt hot att vi skulle bli tvungna att flagga ut vår flotta med sju bilfärjor. Det skulle betytt att rederiet, med 3 000 norska arbetsplatser, försvann till utlandet, sade Olav Nils Sunde.
Den borgerliga regeringen införde en så kallad nettolön för färjetrafiken i sommar, men hade tagit ut kostnaden för detta i förslaget till nästa års statsbudget. Fremskrittspartiet och arbeiderpartiet gick tillsammans
för att tvinga regeringen att upprätthålla lönesystemet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons