X
Annons
X
Dramatikerna Lars Norén och Jon Fosse kritiserar Dramatenstyrelsen hårt.
Dramatikerna Lars Norén och Jon Fosse kritiserar Dramatenstyrelsen hårt. Foto: Tomas Oneborg, Magnus Hjalmarson Neideman och Staffan Löwstedt

Norén och Fosse sågar Dramatens styrelse i brev

”Destruktiva krafter härjar i Sverige”, skriver Jon Fosse. Är Dramaten nästa kungliga institution att falla efter Svenska Akademien? Internt är huset splittrat. På ena sidan: de som ser den nu sparkade vd:n Eirik Stubø som ansvarig för en dålig arbetsmiljö. På den andra: de som menar att han nu får bära hundhuvudet för andras gamla synder.

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna ska Dramaten utrymmas, gamla kostymförrådet säljas ut. Nej, det rör sig inte om mögel- eller malsanering. Inte heller om ytliga sprickor i fasaden, utan om ett stambyte. Det vill säga, skavanker och slitage som ligger djupare ner i huset, under ytan.

Som av en händelse sker detta samtidigt som huset skakas i grunden av andra skäl.

Julia Dufvenius på Filmhuset i mars 2019. Skådespelaren ska ha fått eskort till och från scenen under en uppsättning på grund av en rädsla för en kollega.

Foto: Eero Hannukainen/TT Bild 1 av 7

Interiörer på den kungliga teatern. ”Först var det Stadsteatern, sedan var det Svenska Akademien och Nobelprisen och nu ska också Dramaten smutsas ned”, skriver norska dramatikern Jon Fosse.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 7

Jon Fosse är mycket kritisk till Dramatenstyrelsen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 7

Lars Norén satte 2017 upp ”Stilla liv” på Dramatens scen Elverket – där manifestationen #brinnförjosefin två år senare äger rum.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 7

”Team Stubø” mot ”Team Förnyelse” klöv Dramaten itu.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 7

Borde Eirik Stubøs fått mer administrativt stöd, för att få fokusera på det konstnärliga? Här Dramatens numera avskedade chef på stora scenen 2018.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 7

Interiörer från Dramaten i oktober 2018.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 7