Nordkoreanerna har fått en försmak av konsumtionssamhället

Nordkorea har den senaste tiden genomgått ekonomiska förändringar som få trodde vara möjliga i detta slutna och hårt kontrollerade land, rapporterar SvD:s Bertil Lintner, en av få västjournalister som tillåtits besöka den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Under strecket
Publicerad
Annons

PYONGYANG En marknadsplats med stånd fulla av grönsaker, frukt och kött, kläder, kylskåp och tvättmaskiner från Kina, öl från Singapore och diskmedel från Thailand skulle inte vara anmärkningsvärt någonstans i Asien. Men detta är i en förort till Pyongyang, Nordkoreas huvudstad, och här är det revolutionerande.
Marknaden, den första i sitt slag, öppnades i september förra året och fler planeras, den nästa mitt inne i centrala Pyongyang.
Inte så långt ifrån marknaden står en annonspelare med reklam för en ny bil. Den heter Hiuparam, koreanska för ”visselpipa”, och plockas ihop i en fabrik i hamnstaden Nampo i samarbete mellan den nordkoreanska staten och det sydkoreanska bilföretaget Pyeonghwa. Annonspelaren sattes upp i december förra året och är den första kommersiella reklamen i norra Korea sedan det kom under kommunistiskt styre efter andra världskrigets slut. De första mobiltelefonerna börjar också dyka upp i Pyongyang, och bakom det projektet står Loxley, ett thailändskt telebolag.

Det råder inget
tvivel om att nordkoreanerna, eller åtminstone de som bor i Pyongyang, börjar få sin första smak av vad ett konsumtionssamhälle har att bjuda på. Sedan de första ekonomiska justeringarna - man undviker att ordet reformer, vilket skulle innebära ett indirekt erkännande av att det var något fel systemet som sådant - infördes i juli 2002 har Nordkorea sett förändringar som få trodde var möjliga i detta hårt styrda och kontrollerade land. Först släppte man på pris- och lönekontrollerna. Tidigare distribuerades alla varor av staten enligt ett kupongsystem, vilket innebar att allt var nästan gratis. Nu måste man betala och lönerna varierar beroende på arbetsinsatsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons