X
Annons
X

”Nordkoreanerna är livrädda för utländska bolag i huvudstaden”

Nord- och Sydkoreas gemensamma industrizon blockeras som ett led i den upptrappade konflikten, trots att den genererar hårdvaluta till det slutna Nordkorea. Stängs den får nordkoreanerna förlita sig på den kinesiska produktionen, menar svensken Jakob Ohlsson som är en av få västerlänningar som gjort affärer med landet.

Nordkorea fortsätter blockera inresandet till den gemensamma industrizonen Kaesong där 123 sydkoreanska företag är verksamma. Där arbetar runt 50 000 nordkoreaner tillsammans med sydkoreansk personal, som i nuläget inte får resa in till det som beskrivs som en sluten kapitalistisk zon på nordkoreansk mark.

Industrizonen har sedan öppningen 2003 genererat nära 2 miljarder dollar till Nordkorea, enligt Reuters. En kassako för ett i övrigt utfattigt land. Men i takt med att retoriken hårdnat har Nordkorea också hotat med att stänga ner zonen helt. Därmed skulle en av väldigt få möjligheter att få tag i hårdvaluta försvinna.

Grundarna av NoKo Jeans fr v Jacob Åström, Tor Rauden Källstigen och Jakob Ohlsson poserar med ett par av deras jeans producerade i Nordkorea under lanseringen på varuhuset PUB i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 1 av 2

Men succén för de nordkoreanska jeansen uteblev. Nu slumpas de sista paren bort på företagets hemsida.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X