Nordkorea vill försörja barnen på egen hand

Under strecket
Publicerad
Annons

PYONGYANG Tio år efter svältkatastrofen begär Nordkorea utvecklingshjälp i stället för humanitär nödhjälp. Just nu står ett av världens fattigaste och stoltaste länder inför en svår uppgift: att föda 23 miljoner människor trots eroderade åkrar och få jordbruksmaskiner. En svensk hjälporganisation har lyckats nå fram med hjälpen.
I år är det ”jordbrukets år” i Nordkorea. Men de svällande risfälten på Pyongyangs propagandaaffischer har få likheter med de magra åkrarna på vägen till gränsstaden Kaesong i södra Nordkorea. Här i Nordkoreas ”riskorg” växer grödorna direkt på bergssluttningarna, utan att odlas i terrasser. Den mekanisering av jordbruket som påbörjades under sjuttiotalet har stannat av och på fälten lyser traktorer och jordbruksmaskiner med sin frånvaro.
Tio år efter den stora svältkatastrofen som kan ha dödat så mycket som tio procent av befolkningen, har Nordkorea fått nog av matsändningar och humanitär nödhjälp.
Nu vill man istället ha hjälp till egen utveckling - trots att så mycket som
en tredjedel av befolkningen fortfarande överlever på de utländska matsändningarna. Den officiella orsaken är att skörden har gått upp med tio procent, och att man därför klarar att föda sin egen befolkning. Men det är också tydligt att Nordkorea vill återfå den politiska kontrollen - nu tar man istället emot matsändningar direkt från Kina och Sydkorea.

– Jag håller med om att det här inte är bra kortsiktigt. Men långsiktigt är det nödvändigt, säger Kim Yong-Guk, sektionschef för EU och de nordiska länderna på nordkoreanska utrikesministeriet.

Annons
Annons
Annons