Nordkorea tar bort FN:s kameror från kärnkraftverk

Under strecket
Publicerad
Annons

Seoul Nordkorea meddelade i går att man börjat avlägsna FN:s atomenergiorgan IAEA:s förseglingar och övervakningskameror från det omstridda kärnkraftverket i Yongbyon.
I ett officiellt meddelande från den statliga nyhetsbyrån KCNA hette det att IAEA ”inte visar någon positiv inställning” vilket tvingat Nordkorea att starta kärnkraftverket så att det kan producera elektricitet.
Bara några timmar tidigare hade FN:s atomenergiorgan IAEA med ”djupt beklagande” konstaterat att Nordkorea stängt av eller förstört den övervakningsutrustning som organet placerat vid kärnkraftverket. FN misstänker att Nordkorea använder anläggningen för att tillverka plutonium som kan användas till kärnvapen.
Det var för att stoppa den utvecklingen som USA och dess allierade 1994 lovade Nordkorea hjälp med oljeleveranser och byggande av lättvattenreaktorer i utbyte mot att Nordkorea stoppade sina kärnkrafts- och kärnvapenprogram. Yongbyonverket stängdes då genom avtalet med FN.

I oktober i år erkände Nordkorea att landet i
hemlighet fortsatt sitt kärnvapenprogram. USA ansåg att Nordkorea brutit avtalet och inställde oljeleveranserna.
Kort efteråt krävde Nordkorea att få starta om kärnkraftverket norr om huvudstaden Pyongyang, en anläggning som kan framställa plutonium för kärnvapentillverkning. Två liknande kraftverk började byggas i början av 1990-talet.
IAEA:s övervakningsutrustning installerades i samband med att avtalet slöts med FN. För några veckor sedan meddelade Nordkorea att reaktorn på fem megawatt skulle startas igen.
IAEA ”beklagar” också att Nordkorea, trots flera uppmaningar om att hålla sig till 1994 års överenskommelse, insisterat på att landet har rätt att utveckla kärnvapen. IAEA-chefen Mohamed al-Baradei kräver att hans inspektörer ska få tillgång till anläggningen och om det behövs uppgradera övervakningsutrustningen innan reaktorn startas.
En talesman för IAEA sade att nordkoreanerna ändrat på synfältet för de övervakningskameror som IAEA installerat så att aktiviteterna vid anläggningen inte längre
kan övervakas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons