Annons

Nordkorea har fått världen dit man vill

Regimen i Nordkorea kan vara nöjd. Under de senaste veckorna har den lyckats få ledaren Kim Jong-Un på förstasidor världen över, så gott som dagligen. Just detta har troligtvis varit ett av huvudsyftena med den uppskruvade retoriken från Pyongyang. Genom att påminna omvärlden om att Nordkorea utgör en säkerhetsrisk sätter regimen direkt och indirekt press på USA att göra eftergifter för att förhindra en eskalering till väpnad konflikt, skriver FOI-analytikern Jerker Hellström.

Under strecket
Publicerad

Utvecklingen vi ser nu gällande Nordkorea är till stor del en fortsättning av hur landet har handlat tidigare och bör ses i ljuset av en lång rad av säkerhetskriser på den koreanska halvön. Men upptrappningen har aldrig varit så intensiv tidigare. Hittills i år har Nordkorea genomfört en tredje provsprängning, aviserat att kärnreaktorn i Yongbyon startas upp på nytt, hotat med kärnvapenangrepp mot USA och avbrutit det viktiga industrisamarbetet med Sydkorea i nordkoreanska Kaesong.

Det finns en mängd faktorer som kan förklara den senaste tidens agerande från Nordkorea. Ett fåtal av dessa faktorer är kända, men i hög grad svävar omvärlden i ovisshet. Vad vi vet är att regimen i Pyongyang har reagerat kraftigt mot FN-resolutionen som drevs igenom i mars, i respons på den senaste provsprängningen. Nordkorea har även fördömt den pågående årliga militärövningen mellan Sydkorea och USA, som utmålas som en förberedelse till en invasion av landet.

Annons
Annons
Annons