Nordiska smaker på finskt vis

Restaurang Olo i Helsingfors har växt ur sina gamla lokaler och flyttat.
Restaurang Olo i Helsingfors har växt ur sina gamla lokaler och flyttat.

Nordisk mat är i ropet just nu. ”Nordic cooking” har blivit ett internationellt begrepp och på nordliga breddgrader experimenteras det fram nya sätt att laga klassisk husmanskost på lokala råvaror.

Under strecket
Publicerad
Fäviken och Magnus Nilsson fick en Michelinstjärna i år.

Fäviken och Magnus Nilsson fick en Michelinstjärna i år.

Foto: Simon Paulin
Annons
Fäviken och Magnus Nilsson fick en Michelinstjärna i år.

Fäviken och Magnus Nilsson fick en Michelinstjärna i år.

Foto: Simon Paulin

Sverige har hyllade Fäviken, Norge Michelinprisade Maaemo och Danmark har stjärnkrogen Noma, som byter koncept och lokal 2017. Men Finland är inte sämre. På Spis lagar man mat på finska råvaror och ett knippe smakkrockar, som kammussla med buljong, palsternacka och lavendel.

Den lilla restaurangen med bara 18 platser har en stadig väntelista och en meny som ändras varje månad, baserat på säsong och fantasi. Favoriten kammusslorna dyker å andra sidan upp ofta. De är för goda för att plockas bort.

Stjärnkrogen Olo har flyttat och blivit större. Sedan starten 2006 har den hyperkreativa krogen försett finnarna med experimentella rätter med en nordisk bas. Eller vad sägs om mannagrynspudding med enbärskräm och svampconsommé?

Fäviken och Magnus Nilsson fick en Michelinstjärna i år. Foto: Simon Paulin
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons