Annons
X
Annons
X

Nordiska samarbeten kan bli hot mot alliansfriheten

Ett utökat nordiskt försvarssamarbete skriver Carl Bildt och Karin Enström om i en debattartikel idag. Samarbetet kan dock bli på felaktiga grunder om inte hänsyn tas till Sveriges alliansfrihet. Det menar Peter Hultqvist (S) som kritiserar att frågan inte ens nämns.

[object Object]
Försvarsuppgörelsen innebar att 10,2 miljarder kronor tillförs försvarsekonomin de närmaste fem åren. Men som andel av BNP är det en fortsatt nedgång mot den kritiska 1 procentsnivån. Foto: YVONNE ÅSELL

Ett utvecklat försvarssamarbete mellan de nordiska länderna. Det skriver utrikes- samt försvarsministern om idag i en debattartikel. Men Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet är kritisk och förvånad över att inget nämns om vikten av att ta hänsyn till Sveriges alliansfrihet.

- - -

– Det är anmärkningsvärt att det perspektivet inte finns med, säger han.

Annons
X

Både Sverige och Finland är alliansfria och medan Island, Norge och Danmark är medlemmar i Nato.

– Alla samarbeten länderna emellan måste utgå från det. Det är grunden man måste bygga ifrån, utan den kan det bli väldigt fel.

I artikeln på DN debatt skriver utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström (M) om en vilja till ett utökat nordiskt samarbete. Att utveckla gemensamt ägande av försvarsmateriel och utnyttjande av militära resurser och förmågor är några av punkterna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Peter Hultqvist ser positivt på förslaget men ser också att Sverige måste vara försiktiga med alliansfriheten så att inte samarbetet sker på felaktiga grunder.

  – Vi är i grunden positiva men vi måste hitta en modell som fungerar för alla, säger han och pekar på flygövervakningen på Island som ett bra exempel på gemensamma försvarsinsatser med bibehållen respekt för alliansfriheten.

  Socialdemokraterna lade under förra året en motion om att utöka det nordiska samarbetet i just försvarsfrågor och är positiva till både för Norden gemensamma övningar och utbildning, gemensamt materiel och utveckling av nytt försvarsmateriel men även för internationella operationer.

  – Det är bra att regeringen kommer med en markering om vart de vill i de här frågorna, nu får de lägga korten på bordet för hur de vill gå vidare. Det krävs att frågan prioriteras om det faktiskt ska få praktiska konsekvenser, säger Peter Hultqvist.

  Annons
  Annons
  X

  Försvarsuppgörelsen innebar att 10,2 miljarder kronor tillförs försvarsekonomin de närmaste fem åren. Men som andel av BNP är det en fortsatt nedgång mot den kritiska 1 procentsnivån.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X