Annons
Recension

Den som går på tigerstigarNordisk idealism möter klassisk realpolitik

Helena Thorfinn, född 1964, arbetade i många år som journalist på SvD, TV4 och SVT innan hon började arbeta på Sida och Rädda Barnen. Hon bor i dag i Myanmar.
Helena Thorfinn, född 1964, arbetade i många år som journalist på SvD, TV4 och SVT innan hon började arbeta på Sida och Rädda Barnen. Hon bor i dag i Myanmar. Foto: Martin Magntorn

I Helena Thorfinns nya roman bildar behjärtansvärda svenska hjälpinsatser i Sydasien kuliss för USA:s onda spel i regionen. Henrik Sahl-Johansson uppskattar författarens kunniga guidning på diplomatins skrupelfria stigar.

Under strecket
Publicerad

I en tid då nationell tillhörighet håller på att mista sin traditionella innebörd framstår ambassaden som en allt mer märklig konstruktion. Likt satelliter kretsar de kring sitt ursprungsland med det vaga uppdraget att främja inhemska intressen, må de vara motsägelsefulla och ständigt skiftande i sin natur. För ett land som Sverige, vars export består av både fredsideal och vapen, föreställer jag mig att det diplomatiska arbetet kräver ett visst mått av självbedrägeri – jämställdhet den ena dagen, stridsflygplan den andra.

I Helena Thorfinns författarskap, som har sin grund i hennes erfarenheter av internationellt hjälparbete, är den här motsättningen central. Debuten "Innan floden tar oss" (2012) introducerade Sofia Paulin, en godhjärtad jurist som ställs inför moraliska dilemman i sin roll som biståndschef i Dhaka.

Annons
Annons
Annons