Annons
X
Annons
X

Nordin självkritisk efter upplopp

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) ser upploppen i Stockholm som i första hand en polisiär fråga och är bekymrad över att inte fler gripits. Men han är även självkritisk efter sina sju år vid makten.

Sten Nordin (M) tycker främst att kravallerna är en polisiär fråga.
Sten Nordin (M) tycker främst att kravallerna är en polisiär fråga. Foto: TOMAS ONEBORG

Stenkastare och vanliga Husbybor har talat om samma sak under de senaste dagarnas upplopp – maktlöshet. En som har verklig makt att påverka stadens utveckling är finansborgarrådet Sten Nordin. Han har varit ute i Husby två gånger under veckan för att se förstörelsen och få en bild av vad som händer.

Varför brinner det runt om i Stockholm?

–Det finns ett tungt inslag av kriminella. Vi har arga unga män som tycker att de kan använda våld för att förändra och väcka uppmärksamhet, och vi har en svans med yngre personer som är nyfikna. De som inte arbetar eller går i skolan är lättare exponerade för kriminell verksamhet. Det är någonting som vi ser i delar av Stockholm, där krävs ett långsiktigt arbete för att få in dem i arbete och utbildning. Det gör vi också, men det är mycket kvar att göra.

Annons
X

Har du haft kontakt med regeringen om upploppen?

–Jag har inte pratat med Fredrik Reinfeldt personligen, men flera gånger med justitieministern och med statsrådsberedningen. De håller med om att det handlar om att lösa den akuta situationen. Staten ansvarar för den polisiära delen.

Få har gripits under kravallerna – hur sköter sig polisen?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det bekymrar mig. Generellt tycker jag att det är väldigt viktigt. Sedan kan det vara svåra situationer för polisen.

  Ert styre är inne på sjunde året – är du nöjd med situationen i ytterstaden?

  –Nej, vi har mer kvar att göra. Vi har satt i gång ett stort förändringsarbete med både fysisk och social upprustning. Det är en bättre och tryggare miljö och trots finanskrisen är arbetslösheten inte så hög som den skulle kunna vara. Vi har fått bättre skolor, men inte alla skolor, vilket vi har ett program för.

  –Det finns negativa saker, som att Rinkebybor upplever att servicen försvinner. Vi kommer att presentera nya åtgärder om fysisk upprustning som skapar en grund för fler arbetsplatser samt flytt av förvaltning dit.

  Hur ser du på att det i din stad är så olika förutsättningar för livet beroende på i vilket område ett barn föds?

  –Det måste vi ändra på och det som är grunden är att vi får tillväxt som kommer alla stadsdelar tillgodo, främst genom fler jobb. Det är också därför vi bygger Förbifart Stockholm och ny tunnelbana så att fler kan ta sig till arbete och utbildning. Det finns spänningar, men jag tror inte att de är av den arten som vi ser i upploppen. Merparten av de boende känner inte det utanförskapet. Staden ska vara en helhet, vi använder inte uttrycket förort, det är stigmatiserande.

  Vad har du lärt dig under besöken i Husby?

  –Vi har skapat många sommarjobb för dem mellan 16 och 18 år, men det finns även en grupp långtidsarbetslösa mellan 18 och 24. Vi måste snabbt få fram lärlingsplatser och nu ska vi titta på möjligheterna att inte begränsa sommarjobben till de under 18 år.

  Många talar om maktlöshet – är avståndet till er politiker för stort?

  –Det här är deras hembygd och det finns ett stort engagemang. Det handlar om att fortsätta medborgardialogen som vi har exempelvis i Järvalyftet. Stockholm måste även se till att bygga ihop sina stadsdelar, ta bort barriärer, även rent fysiska, mellan områden.

  Mer om oroligheterna i Stockholm

  ”De ökande klyftorna chockerande” svd.se ”Släpp revolutionsromantiken” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Sten Nordin (M) tycker främst att kravallerna är en polisiär fråga.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X