Nördighet premieraspå kultursidorna

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | TolkienfansTolkiens segertåg har varit så omfattande på sistone att det nästan är uppfriskande med lite motstånd. Sålunda kan man sätta värde på Tolkienhatets standarbärare, vare sig de är trendnissar som Expressens Susanne Ljung, gammalsocialistiska allvarsmän som Gunnar Fredriksson i Aftonbladet eller unga kulturrevolutionärer som har upptäckt att Tolkiens idéer, med deras favorituttryck, "inte är oskyldiga" - vilket, enligt den dubbla negationens lag, givetvis ska uttydas som att de är skyldiga och hemfallna åt Stora Folkdomstolens dom. Det enda som kan störa mig med dessa envetna orcher är att de alltid använder ett och samma ord för oss som uppskattar Tolkien: vi är nördar.
En nörd, ska jag förklara för den äldre läsaren, är nysvenska för det som förr kallades för en mes, tönt, torris, eller plugghäst. Nörden utmärker sig med frimärkssamlande och glasögonbärande (Milhouse i "Simpsons" är det närmaste exempel jag har till hands.) Men ser man närmare på begreppet upptäcker man att dess litterära motsvarighet påträffas på ett långt närmare håll än Tolkien.

Annons

Vad utmärker en nörd? Att han aldrig säger vad han menar (något man sannerligen inte kan beskylla Tolkien för). Hans skräck för känslor. Hans lillgamla benägenhet att briljera med sin intelligens, hans läggning åt elitism och övermänniskotankar, hans förakt för allt som kan uppfattas som hjordmänniskans konventioner, hans fascination för våld, amoralism och intellektuella spel. Politiskt kan detta leda till nyliberalism av det mest ohämmade slaget, till ett anarkofascistiskt förakt för politik överhuvudtaget, eller till en radikalism av det kulturrevolutionära slag, där de förtryckta grupperna tjänar som tillhyggen att slå i normalitetens skalle. Typisk nördlitteratur: den mesta som hyllats av det kulturella avantgardet från 1980-talet fram till nu. Typiska nördförfattare: Nietzsche och Stig Larsson. Typisk nördbok: "Bernard Foys tredje rockad" av Lars Gustafsson. Gemensamma drag: frånvaron av värme. Sådan ser den nördighet ut som premieras på kultursidorna och belönas med privilegiet att få definiera vad nördighet är.

Annons
Annons
Annons