Recension

Blekingegadeligan. Del 1: Den danska cellenNordens Baader-Meinhof

DOKUMENTÄR THRILLER Polisen hade länge inga spår efter den vänsterliga som utförde rån för att finansiera sin kamp. Boken om ”Blekingegadeligan” är väl­skriven, men bristen på frågor om skuld och moral ger en fadd eftersmak, skriver Lennart Berntson.

Under strecket
Publicerad
Den danska polisens bilder av vapen, masker ocha annan materiel som Blekingegadeligan använde sig av. Till höger ligamedlemmarna Niels Jørgensen och Holger Jensen, fotograferade  i smyg av polisen.

Den danska polisens bilder av vapen, masker ocha annan materiel som Blekingegadeligan använde sig av. Till höger ligamedlemmarna Niels Jørgensen och Holger Jensen, fotograferade i smyg av polisen.

Foto: POLITIETS EFTERRTNINGSTJENESTE
Annons

Under 2007 utgav den danske journalisten och författaren
Peter Øvig Knudsen två dokumentära thrillers under titeln ”Blekingegadebandet”. Böckerna renderade författaren en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda Cavlingpriset. Sedan utgivningen har böckerna sålts i över 200000 exemplar; de har lett till teateruppsättningar och senast till en film. Den första delen har nu översatts till svenska.

Vad var då
Blekingegadeligan ? Den var så nära Norden under ”1968” kom en kommunistisk terrorgrupp. Eller snarare: Ligan var en terrorgrupp, om än av mindre spektakulär art än Baader-Meinhof-gruppen i Tyskland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons