”Norden behövs som en given röst i G20”
Norden bör gemensamt söka inflytande i G20-gruppen. Våra länder har gemensamma intressen av att fler länder anammar ett hållbart, inkluderande och rättvist arbetsliv. Det skriver fackliga representanter från fem nordiska länder när G20-gruppens arbetsmarknadsministrar möts i Peking 11-13 juli – utan nordisk närvaro.
I finanskrisens kölvatten har det blivit svårare att fatta viktiga beslut i FN-systemet, Världshandelsorganisationen och andra internationella institutioner. Konsekvensen av detta är att informella sammankomster mellan G20-länderna fått en allt större betydelse och att viktiga beslut i praktiken redan är antagna innan de formellt har att fattas i de internationella organen. De länder som inte är med i G20 får därmed nöja sig med en åskådarplats och mister viktigt inflytande. Det gäller även de nordiska länderna, som var för sig inte kvalificerar sig till en plats i G20.
Den dagordning som G20 arbetar med har också breddats, från frågor av strikt finansiell karaktär till exempelvis subventioner på fossila bränslen och sysselsättning. Just sysselsättningsfrågorna är föremål för diskussion när G20-gruppens arbetsmarknadsministrar möts i Peking denna vecka (11-13 juli), dock utan nordisk närvaro.