Annons
X
Annons
X

Nordeas vd avstår bonusen

Nordeas vd Christian Clausen avstår sin bonus för halva 2009. Han har också med­delat styrelsen att han inte kommer att begära någon löneförhöjning för innevarande år. SvD Näringsliv fick beskedet sent igår eftermiddag av Nordeas ordförande Hans Dalborg.

Christian Clausen, vd i Nordea.
Christian Clausen, vd i Nordea. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Den extraordinära finanskrisen leder till extraordinära åtgärder. Nordeas vd Christian Clausen tog för någon vecka sedan kontakt med Hans Dalborg och framförde sin önskan om att avstå bonus. Och han var inte ensam. Med sig hade han de fyra toppchefer som efter Christian Clausen har de högsta ersättningarna i banken. Även de meddelande att de avstår från rörlig ersättning fram till första maj i år och att de vill frysa sina löner på nuvarande nivåer året ut.

Det handlar om de fyra landscheferna, Frans Lindelöw (Sverige), Carl-Johan Granvik (Finland), Peter Schütze (Danmark) och Gunn Waested (Norge).

–Det här är en begäran som vi i styrelsen naturligtvis välkomnar. Jag tycker de gör helt rätt och jag har också meddelat regeringen att vi nu har gjort de här ändringarna, säger Hans Dalborg, styrelseordförande i Nordea.

Annons
X

Svenska staten är största ägare i Nordea med cirka 20 procent av rösterna.

Hans Dalborg uppskattar att det bonusbelopp som vd och de fyra toppcheferna avstår från plus den uteblivna löneförhöjningen uppgår ungefär till 5 miljoner för de fem tillsammans.

–Ett av skälen till det här är det statliga garantiprogrammet till bankerna. Direktörerna vill ha slut på alla diskussioner om att det har varit bonusförbudet i programmet som gjort att vi ställt oss avvaktande, säger Hans Dalborg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är också anledningen till att direktörerna har valt att avstå bonus från första januari till första maj. Det är under den tiden den första perioden löper i garantiprogrammet. Om det kan bli aktuellt med ett bonusstopp året ut vill Hans Dalborg inte kommentera.

  Nu kan Nordea hur som helst i praktiken fortsätta att säga nej till regeringens bankprogram utan att bli misstänkt för att det är bonusen bolaget inte vill ge upp. Om så också blir fallet återstår att se.

  Regeringen meddelade igår att man har gjort vissa justeringar i garantiprogrammet för att förhoppningsvis få med fler banker på tåget. Än så länge är det bara Swedbank och Volvo Finans som har sagt att man vill gå med (se artikel i botten).

  –Jag tror också att våra bankkunder tycker att det här är ett schyst sätt att agera. Att frivilligt avstå från bonus visar på ett ansvar och en delaktighet i de här kristiderna, säger Hans Dalborg, som för egen del inte heller får någon höjd ersättning i år. Nordeas valberedning har beslutat att inte höja några styrelsearvoden i år.

  Tror du vi kommer få se fler verkställande direktörer som tar liknande beslut framöver?

  –Det är jättesvårt att säga något om. Så här gör vi i alla fall, säger Hans Dalborg.

  Christian Clausen och de andra Nordeadirektörernas beslut kommer säkert ge en hel del goodwillpoäng även om det inte är några gigantiska uppoffringar det handlar om. Christian Clausen har så han klarar sig. De senaste offentliggjorda löneuppgifterna visar att han för 2007 fick 10 miljoner kronor i lön, varav 2,7 miljoner var rörlig ersättning.

  Nordeas nya beslut kan möjligtvis också ses i ljuset av de skriverier som DN:s nya uppgifter i höstas ledde till. Det avslöjades då att flera av Nordeas tidigare verkställande direktörer satt med extremt generösa pensionsvillkor. Även Christian Clausen har ett frikostigt pensionsavtal värt över 100 miljoner kronor.

  Annons
  Annons
  X

  Christian Clausen, vd i Nordea.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X