Nordeachef: Finns saker jag aldrig skulle berätta för mina barn

Tältläger, falska ID-handlingar och att leva som gömd. Nu berättar ministrar och näringslivshöjdare om sina egna upplevelser av att vara på flykt och vad som behöver ändras i Sverige.

Under strecket
Publicerad

”Nu är det för stort fokus på att människor är en belastning, att de kostar pengar. Man måste chilla lite”, sa Sasja Beslik (näst längst till vänster), chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, under SvD:s diskussion ”Vi som flytt”.

Foto: Yvonne Åsell

"Arbetsgivare anställer för att de behöver få arbetsuppgifter utförda, det är inte en kostnadsfråga", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Foto: Yvonne Åsell
Annons

”Vi levde som gömda under ett år, sedan gav vi upp. Men när vi skulle lämna Sverige fick vi uppehållstillstånd.” Civilminister Ardalan Shekarabis berättelse var bara en av många gripande på SvD:s scen i Almedalen när ministrar, oppositionspolitiker och investerare berättade om hur det var att komma till Sverige som flykting.

Aida Hadžialić (S), gymnasieminister, berättade om en mörk regnig natt sensommaren 1992 då hon som 5-åring kom fram tillsammans med sin familj.

Annons
Annons
Annons