Annons
X
Annons
X

Nordea om nya fondbetyget: "Ska tas med nypa salt"

Fondanalysföretaget Morningstars initiativ att ranka fonder efter hur hållbara bolagen i fonderna är välkomnas från flera håll. Samtidigt menar Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, att metodiken behöver förbättras.

Hållbar finans

Foto: Annika af Klercker

Från och med i dag visar fondanalysföretaget Morningstar globalt hur hållbara olika fonder är. Hittills har nästan 300 fonder rankats och sett till ett genomsnitt för olika fondbolag är Nordea den storbank som hamnar långt efter de övriga. Men Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, menar att resultatet ska tolkas med försiktighet.

– Initiativet är väldigt bra. Men det krävs fortfarande ganska mycket förbättringar kring metodologin. De har valt ett ganska snävt sätt att ranka fonderna och informationen måste tas med en ganska stor nypa salt.

Hur menar du då?

Annons
X

– Framför allt att de bara använder en leverantör av information för att ranka bolagen i fonderna. Vi använder exempelvis MSCI för analyser och deras rankning skiljer sig troligen från Sustainalytics (som Morningstar använder, reds anm), säger han och fortsätter:

– Det blir en monopolsituation för Sustainalytics.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter. Foto: Charlie Drevstam

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, är även han positiv till initiativet.

– Allting som gör det lättare att välja utifrån ett hållbarhetsperspektiv är viktigt och det här är faktiskt ett stort framsteg.

Jan Bertoft uppger att Sveriges konsumenter ser ett stort ökat intresse för hållbara investeringar. Samtidigt har sparare fram till nu i princip varit utelämnade till fondbolagens reklam.

– Ett generellt problem är att man kan kalla en fond för exempelvis etisk bara för att den har valt bort Swedish Match (tobaksföretag). Och så kan en annan investera bara i solenergi. Det är inte rimligt för en enskild sparare att själv gå igenom alla bolag fonden har, säger han.

Precis som Sasja Beslik menar Jan Bertoft att metodiken behöver utvecklas framöver, men för honom är det viktigaste att bristerna är tydliga.

– Det ska vara lättbegripligt och tydligt för konsumenter vad man ser i betyget och också vad som inte syns som exempelvis förändringar över tid.

Morningstar uppger att företaget på sikt vill kunna räkna in hur en fondförvaltare påverkar fondbolagen till att bli mer hållbara och hur innehaven har förändrats under en tid.

– Påverkansarbete är många gånger tomt prat och då spelar det ingen roll. Men om en fondförvaltare då faktiskt gör ett bra arbetet ska det belönas i ett sådant här betyg, säger Bertoft.

När Morningstar presenterade rankningen sa analyschef Jonas Lindmark, likt Jan Bertoft, att det är svårt för en utomstående att se om en fondförvaltares påverkan faktiskt ger något resultat. Den bilden delar inte Sasja Beslik.

– De största möjligheterna att tjäna pengar är att investera i bolag som kan förbättras. Vi redovisar tydligt vilka bolag vi påverkar och på sikt skulle Morningstar kunna väga in poäng för det arbetet.

I en nyligen genomförd undersökning som Sifo har gjort åt Avanza svarar 35 procent av de drygt 1 000 svarande att de har påverkats mycket eller något av hållbarhetsbetyg när de tittar på fonder. Samtidigt svarade 23 procent att de inte påverkas alls av sådana omdömen.

Annons
Annons
Foto: Annika af Klercker Bild 1 av 2

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Foto: Charlie Drevstam Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X