Annons
X
Annons
X

Nordea ökar på bonusar och höjer utdelning

Nordea höjer bonusarna i banken till totalt 1,7 miljarder kronor. Det framgår i bokslutet. Rapporten mottogs med kraftigt aktiefall under onsdagen. Samtidigt höjer banken utdelningen.

– Jag lovar en ganska robust utdelning, säger vd Casper von Koskull.

Q4-rapporter 2015
[object Object]
”Jag kan inte vara en 'kvartalsbankir'”, säger Nordeas nye vd Casper von Koskull apropå börsens sura reaktion på kvartalsrapporten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Medan Nordeas nye vd Casper von Koskull gladeligen presenterade kvartalsrapporten under en presskonferens i bankens lokaler, vid Mäster Samuelsgatan i Stockholm, skedde febril aktivitet på börsen. Marknaden tryckte ner Nordea-aktien ordentligt, med 5–6 procent.

– Jag har inte hunnit se börsreaktionen, säger Casper von Koskull under intervjun med SvD Näringsliv och vänder sig nyfiket till presschefen, som meddelar att aktien är ner.

Hur ser du på det?

Annons
X

– Jag kan inte vara en ”kvartalsbankir”, vi skulle inte göra de här satsningarna under de närmsta tre åren om vi skulle tänka på kvartalen, säger han och syftar på investeringen i regelefterlevnad och IT som man nu utökar.

– Jag tror det är bra att göra som vi gör nu vad gäller en satsning på att bli en robust bank och vad gäller regler och it. Det bygger en bättre bank och det tar sin tid. Och medan vi gör det så lovar jag också en ganska robust utdelning.

Bryr du dig om börsreaktionen?

– Nej, ärligt, jag gör inte det. Man får se det på tre till fyra års sikt.

Aktiemarknaden tycks i huvudsak ha fokuserat på att kvartalets rörelseresultat på 1 027 miljoner euro, motsvarande cirka 9,54 miljarder kronor, som var sämre än analytikerna väntat – om än bättre än motsvarande period i fjol.

Kreditförlusterna i fjärde kvartalet steg till 142 miljoner euro, från 129 miljoner euro ett år tidigare.

– Givet den här omgivningen, speciellt vad gäller olja och oljeprospektering, så ville vi göra en större avsättning, säger Casper von Koskull.

Något som sticker ut i bokslutet för 2015 som presenterades ihop med kvartalsrapporten är de ökade bonusarna. I bokslutet framgår att bonusavsättningarna ökade till 182 miljoner euro i banken, motsvarande 1,7 miljarder kronor.

Det är en ökning från 150 miljoner euro året innan. Av det utgör Sverige 58 miljoner euro, en höjning från 43 miljoner.

Men det är inte alla i banken som det går lika bra för, även om avsättningen till det gemensamma vinstandelningsprogrammet också ökade.

– De områden där vi betalar bonus, som treasury, asset management och markets, så ökar vi. Men där har vi gjort mycket bra resultat. Jag är mycket nöjd att vi gjort det på rätt sätt, säger von Koskull men påtalar att på totalen har löner och bonus sänkts i banken.

I rapporten framgår just att den så kallade lönekvoten, personalkostnader inklusive fasta löner och bonus i förhållande till intäkterna, har sjunkit till 14,4 procent jämfört med nära 21 procent året innan. ”Nordea har därmed fortsatt avsevärt lägre lönekvoter än de flesta internationella konkurrenter”, framgår i rapporten. Med andra ord innebär det stora löneskillnader i banken.

– Ja, det kan hända att det blir lite större skillnader, säger Casper von Koskull.

Det stora fokuset inför rapporten låg på utdelningen, den blev i linje med förväntningarna, 0,64 euro per aktie. Det motsvarar 24 miljarder kronor i total utdelning till aktieägarna. Samtidigt inför man en ny utdelningspolicy som utlovar högre utdelning varje år. Men von Koskull underströk noga att utdelningen ska ske inom ramen för en välkapitaliserad bank.

Han påtalade att Nordea ska rikta in sig mer mot rådgivning och då behöver banken samtidigt inte hålla samma kapital.

– Jag tror att jag kan klara att öka utdelningen. Nu lovar jag ingen tillväxt till mina ägare, i princip lovar jag att det ska bli en robustare bank, säger han och fortsätter:

– I andra änden av den här transformeringen lovar jag investerarna och kunderna att ha en modernare och effektivare bank. Under den perioden kommer jag kanske inte se stor höjning av resultatet. Men jag kan uppehålla en hög utdelning.

Men är du inte orolig för de nya regelkraven?

– Visst! Därför säger jag också att vi ska ta hänsyn till det. Givet var vi tror att regelverken kommer att hamna så har vi tagit höjd för det.

Artikelsamling: Vd-bytet i Nordea svd.se
Annons

”Jag kan inte vara en 'kvartalsbankir'”, säger Nordeas nye vd Casper von Koskull apropå börsens sura reaktion på kvartalsrapporten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X