Annons
X
Annons
X

Nordea lånar ut halv miljard till ryskt kolbolag

Nordea har en policy om att inte bidra till kolutvinning. Samtidigt lånade banken nyligen ut mer än en halv miljard kronor till ett rysk kolbolag, uppger konsumentorganisationen Fair Finance Guide.

(uppdaterad)
Hållbar finans
Foto: Marcus Ericsson/TT

Nordeas ledning beslutade i november att banken inte ska inleda nya kundrelationer med bolag som har kolutvinning eller kolförbränning som sin huvudsakliga verksamhet. Men senast i februari lånade Nordea ut 650 miljoner kronor till ett av världens största kolbrytningsföretag, ryska SUEK, enligt konsumentorganisationen Fair Finance Guide. Det totala lånet uppgick till över åtta miljarder kronor och fördelades mellan tio banker, varav Nordea var den enda nordiska banken.

– Jag kan inte se någon trovärdig förklaring till utlåningen i förhållande till vad Nordea kommunicerar i klimatfrågan. Det här rimmar väldigt illa med deras höga svansföring, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges konsumenter.

Nordeas policy gäller bara nya kundrelationer och därför har banken i det här fallet inte gjort ett övertramp i förhållande till sina riktlinjer.

Annons
X

– Det är svårt för kunderna att upptäcka de här stora luckorna i policyn. De ser bara vad banken säger utåt om att undvika kol och att banken säger sig vilja bidra till att implementera och förverkliga klimatavtalet i Paris, säger Jakob König.

Aila Aho, chef för hållbar finansiering på Nordea, bekräftar att det ryska kolbolaget är en kund sedan tidigare. Nordea kan alltså även i framtiden fortsätta att låna ut till det ryska kolbolaget utan att bryta mot sin kol-policy.

– Det här är en väldigt liten del av vår totala utlåning och vår exponering mot den här typen av bolag har minskat, säger hon till SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nordea Fonder har en hårdare policy och investerar inte i några bolag vars verksamhet till 75 procent eller mer består av kolutvinning.

  Annons
  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X