Annons
X
Annons
X

Nordea i miljardhärva – pekas ut för penningtvätt

Nordea och Danske Bank finns med i en internationell penningtvättshärva som omfattar belopp på flera miljarder kronor. Det skriver danska Berlingske på måndagskvällen.

– Vi tolererar inte att Nordea utnyttjas som en bas för penningtvätt, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg, till SvD.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Enligt tidningen visar efterforskningar av myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien att flera miljarder kronor passerat genom danska banker och gått vidare till så kallade skatteparadis, som Seychellerna och Panama. Två av de inblandade bankerna är Nordea och Danske Bank, enligt Berlingske.

– Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringa i bankerna, säger Lars Krull, seniorrådgivare vid Aalborg Universitet, till tidningen.

Totalt ska härvan omfatta mer än 7 miljarder danska kronor, fördelat på 1 700 transaktioner under åren 2011 till 2014. Danske Banks chefsjurist Flemming Pristed medger för tidningen att bankens kontroll varit otillräcklig.

Annons
X

Även Nordea i Sverige har tidigare, tillsammans med Handelsbanken, fått sylvass kritik och storböter från Finansinspektionen för brister i sitt arbete mot penningtvätt. I maj 2015 fick de två finansjättarna böta sammanlagt 85 miljoner kronor. I samband med det sa Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson att Nordeas system ”i princip släppt igenom vad som helst”.

– Vi tolererar inte att Nordea utnyttjas som en bas för penningtvätt. De aktuella transaktionerna hänför sig till åren 2012 till 2014. Vi inledde efter det ett omfattande program för att bli bättre på att följa reglerna för motverkan av penningtvätt och komma till rätta med historiska svagheter i det arbetet, säger Petter Brunnberg, presschef på Nordea i Sverige.

Nordea kommer att samarbeta med tillsyns- och ekobrottsmyndigheter gällande penningtvätthärvan som tidningen Berlingske avslöjat, enligt Petter Brunnberg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nordea tar sitt ansvar för att bekämpa penningtvätt på största allvar och har investerat stora resurser i förbättrade kontroller. Vi har ett tätt och fortlöpande samarbete med tillsyns- och ekobrottsmyndigheterna när det gäller misstänkta transaktioner, och kommer att samarbeta med dem även i detta fall, säger han.

  Gäller penningtvätthärvan även transaktioner i Sverige?

  – Jag kan inte kommentera det, varken kunder eller transaktioner, säger Petter Brunnberg.

  Tidigare i mars kritiserade danska Finanstilsynet i starka ordalag danska bankers bristande insatser mot just penningtvätt.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X