Annons

Nordamerikas indianer skildras på fotoutställning

Nio originalvolymer av ”The North American Indian” - en av världens vackraste fotoböcker - kommer att ställas ut på Kungliga biblioteket i höst. Det är de enda exemplaren i Sverige. Verket såldes endast i 272 exemplar.

Under strecket
Publicerad

”The North American Indian” av Edward S Curtis, består i sin helhet av 20 volymer och skildrar de nordamerikanska indianerna i såväl ord som bild. Fotoböckerna gavs ut mellan 1907 och 1930, när de nordamerikanska indianerna levde i reservat och över hälften hade utplånats genom krig och sjukdomar. Verket skildrar 80 indianstammars språk, ceremonier, legender, klädedräkter och religiösa traditioner. ”The North American Indian” utsågs nyligen till en av världens vackraste fotoböcker av en internationell jury. De nio volymerna på Kungliga biblioteket är de enda i Sverige, och till varje volym hör separata portfolios som tillsammans innehåller cirka 330 fotogravyrer.

Enligt Eva Dahlman som är chef för bildenheten på Kungliga biblioteket är de medföljande bilderna ännu vackrare än de i boken. Det är också dessa bilder som är mest berömda.

Annons
Annons
Annons