Nord- och Sydkorea återupptar kontakterna

Nordkoreaner lägger blombuketter vid en krigskyrkogård i huvudstaden Pyongyang, på årsdagen av vapenstilleståndsavtalet med Sydkorea 1953.
Nordkoreaner lägger blombuketter vid en krigskyrkogård i huvudstaden Pyongyang, på årsdagen av vapenstilleståndsavtalet med Sydkorea 1953. Foto: Jon Chol Jin/AP/TT

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea. Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.

– Det är en säkerhetsgaranti för att undvika allvarliga incidenter, säger Kent Härstedt, Sveriges särskilda sändebud för Nordkorea.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

All gränsöverskridande kommunikation mellan de båda fienderna avbröts för över ett år sedan, men nu meddelar länderna att deras ledare har skrivit ett antal brev till varandra och att den officiella kontakten har återupptagits.

De har även talat med varandra i telefon sedan avbrottet, meddelar Sydkoreas departement för enande enligt nyhetsbyrån AFP. Även militära jourtelefoner har öppnats för kommunikation igen. Det är enligt Sydkoreas president Moon Jae-Ins kansli det första steget för att förbättra banden mellan länderna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons