Annons
X
Annons
X

Nominerad till Nordiska rådets filmpris

Ruben Östlunds film Play blir årets svenska bidrag till Nordiska rådets filmpris, tillkännagav juryn i dag. Även A royal wedding, med Alicia Vikander i en av huvudrollerna, finns bland de nominerade.

[object Object]
Snabbt blev Ruben Östlund en profil inom svensk filmkonst, känd för sitt egensinniga bildspråk. Själv ser han helst filmer som får honom att tänka till, tänka nytt. ”Vi är så otroligt påverkade av de rörliga bilder vi stöter på. Inte minst när det gäller kärlek och relationer finns det en massa föreställningar som grumlar till våra förhoppningar om hur livet ska se ut.” Foto: THERESE JAHNSON

Östlunds film Play, som är ett verklighetstroget porträtt av en grupp kriminella ungdomar i Göteborg, väckte debatt när den hade premiär 2011. Flera kritiker menade att filmen underblåste fördomar och att den pekade ut vissa grupper som kriminella. Bland annat föranledde filmen Jonas Hassen Khemiri att skriva texten ”47 anledningar till varför jag grät när jag såg Ruben Östlunds film Play”.

Ruben Östlund tycker dock att Play har lyckats skapa en bra debatt, och han är glad över att den nu nominerats till ett av Nordens mest prestigefyllda filmpriser.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det känns faktiskt jättekul. Det känns också roligt att det är ett nordiskt pris på något sätt. Filmen har ju haft premiär i Danmark nyligen och innan dess var det Norge, och båda länderna har börjat bli väldigt bra på film. Dessutom har det varit intressant att man tycks uppleva filmen lite distanserat i andra nordiska länder - att den petar mer på den svenska självbilden än på den nordiska.

  Annons
  X

  Känns det som en revansch efter den debatt som följde premiären?

  – Nej det tycker jag inte, vi ville verkligen att den skulle bli omdebatterad och jag har respekt för alla som vågade uttrycka sig i den fråga som filmen försöker ta upp. Vi måste våga diskutera och vara nybörjare på vissa områden utan att vara rädda att säga någonting som är dåligt eller fel.

  Bland årets nomineringar återfinns också det danska kungadramat A royal affair med Alicia Vikander och Mads Mikkelsen i huvudrollerna. Övriga nominerade är den finska dokumentären The punk syndrome, den isländska dramakomedin Á annan veg samt det norska dramat Kompani Ortheim.

  Annons
  Annons
  X

  Snabbt blev Ruben Östlund en profil inom svensk filmkonst, känd för sitt egensinniga bildspråk. Själv ser han helst filmer som får honom att tänka till, tänka nytt. ”Vi är så otroligt påverkade av de rörliga bilder vi stöter på. Inte minst när det gäller kärlek och relationer finns det en massa föreställningar som grumlar till våra förhoppningar om hur livet ska se ut.”

  Foto: THERESE JAHNSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X