Nollvisionen eftersträvas inte

Under strecket
Publicerad
Annons

I Sverige har vi något man kallar för nollvision. Nollvisionen har funnits sedan 1995 och tanken med den är att få ner antalet bilolyckor.
I Stockholm stöter man dagligen på farliga korsningar där sikten är skymd av träd och utfarter som är så dåligt skyltade så det bara är en tidsfråga innan det händer en olycka med dödlig utgång.
Likaså är det ett stort och alvarligt problem med alkoholrelaterade olyckor där många dödsolyckor sker varje år och straffen är lägre än för den ekonomiska brottsligheten.

Sedan jag införskaffade mitt körkort 1993 så har jag blivit stoppad av poliser sammanlagt fem gånger och bara fått göra alkoholtest en gång och det var på Alnö bro i Sundsvall i mitten av 90-talet.
Fem–sex gånger per år åker jag med en av de stora finlandsfärjorna från Stockholm, och varje kväll så ser man barnfamiljer som sitter med paraplydrinkar i baren och beställer in drink efter drink. Fem–sex timmar senare så möter man dessa personer sittandes i sina bilar på bildäck i väntan på att få köra av.
Varje morgon vid terminalen i Åbo så möts man av minst tre poliser i varje körfält och samtliga förare får veva ner sina fönsterrutor och göra obligatoriska blåstest.

Annons
Annons
Annons