Annons
X
Annons
X

Nollränta i USA

USA får ”nollränta”. Federal Reserves nya styrränta har lagts inom intervallet 0,0 - 0,25 procent - den lägsta på 60 år. Dessutom flaggar centralbanken för att den nu också är beredd att trappa upp kampen mot en hotande deflation genom att ta till ”alla tänkbara verktyg”.

Fed-chefen Ben Bernanke.
Fed-chefen Ben Bernanke. Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP

Det kom inte som någon som helst överraskning på aktiebörser och andra finansmarknader att Federal Reserves penningpolitiska utskott, FOMC, skulle besluta om en räntesänkning vid sitt sista, förlängda möte för året som hölls måndag-tisdag.

Men Fed gick längre än vad de flesta bedömarna trott. Snittipset bland analytikerna var att centralbanken - som nu sänkt styrräntan med mer än 5 procentenheter sedan finanskrisen bröt ut i augusti ifjol - skulle dra ner styrräntan från 1,0 till 0,5 procent och alltså lämna en aning ”räntekrut” kvar.

Men i praktiken bestämde sig alltså ett enigt FOMC för att införa nollränta. Och det är i sig en krissignal - ett tydligt tecken på hur allvarligt de penningpolitiskt ansvariga ser på läget i en USA-ekonomi som gick in i en recession redan för ett år sedan och som de senaste månaderna försämrats i en betydligt snabbare takt än vad de flesta prognosmakarna räknat med.

Annons
X

FOMC förklarar också att man kommer att ligga kvar med en ”exceptionellt låg Federal Funds Rate” under ett bra tag framöver.

Det är också bistra tongångar om ekonomin i den ovanligt fylliga kommunikén från mötet. Utsikterna för den ekonomiska aktiviteten har försvagats ytterligare samtidigt som inflationstrycket lättat. Kommittén förväntar sig dessutom att inflationen kommer att bli ”ännu måttligare under de närmaste kvartalen”.

Samtidigt aviserar Fed att banken nu får ta till andra, och mycket mer ovanliga, penningpolitiska vapen för att stimulera ekonomin och förhindra att recessionen växlar över i en utdragen deflation av samma typ som den som plågat Japan ända sedan 1990-talet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är vad centralbankschefen Ben Bernanke i ett tal i början av december beskrev som ”den andra pilen i Federal Reserves koger, likviditetsförsörjning”. Och vad det handlar om är att Fed pumpar in pengar i ekonomin genom att ytterligare expandera en balansräkning som redan under det senaste året växt från 800 till 2 200 miljarder dollar - vad man brukar kalla en ”kvantitativ penningpolitisk lättnad”.

  Det skall bland annat ske genom att centralbanken fortsätter att stötta fastighetsmarknaden genom att köpa upp bostadsobligationer. Och Fed förklarar också att man överväger att gå in som köpare av statspapper med längre löptid.

  Därmed kan Fed också sätta press på de långa marknadsräntor som - till skillnad mot styrräntan - normalt bestäms av marknaden. Om centralbanken i stor skala köper upp statsobligationer som den själv tidigare emitterat driver det upp obligationskurserna vilket automatiskt resulterar i lägre obligationsräntor.

  Fed har efter dagens möte öppnat för sådana experiment som kommer att följas med spänning av andra centralbanker.

  ”Federal Reserve tänker fortsätta att överväga olika sätt att använda sin balansräkning för att stödja kreditmarknaden och den ekonomiska aktiviteten”, förklarar FOMC.

  Tisdagen bjöd samtidigt på nya, dystra konjunktursignaler från USA som bekräftar bilden i Feds kommuniké - liksom nya belägg för att inflationen inte längre är någon broms för tilltänkta penningpolitiska stimulansåtgärder.

  • Bostadsbyggandet fortsätter att rasa. Antalet påbörjade egnahem sjönk med 18 procent i november, jämfört med månaden innan, till en säsongsjusterad årstakt på 625 000. Det var mycket värre än vad Wall Street räknat med och den största månatliga försämring som noterats sedan 1984.

  • Konsumentpriserna föll med hela 1,7 procent mellan oktober och november. Det är den största månatliga nedgången sedan Arbetsmarknadsdepartementet började föra sin nuvarande KPI-statistik.

  Prisfallet - som var klart större än analytikertipsen - förklarades framför allt av det fortsatta prisraset för olja och andra råvaror. Kärninflationen - där energi och livsmedel räknats bort - var oförändrad mellan de båda månaderna.

  Läs pressmeddelandet från Fed federalreserve.gov
  Annons
  Annons
  X

  Fed-chefen Ben Bernanke.

  Foto: CHARLES REX ARBOGAST/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X