Annons
X
Annons
X

Nokia uppåt på börsen

Aktien steg med nära 15 procent på Stockholmsbörsen direkt efter att rapporten offentliggjorts. Uppgången mattades dock av efter några minuter och Nokia stod på plus 7,8 procent när klockan var 12.05.

Av Direkt, TT
[object Object]
Nokias koncernchef Stephen Elop har problem att lösa. Foto: SANG TAN/AP

Den finländska mobiltelefonjätten Nokia redovisar en förlust före skatt på 878 miljoner euro, cirka 7,5 miljarder kronor, för andra kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 544 miljoner euro motsvarande period 2011.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en förlust på 923 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 7 542 miljoner euro, jämfört med 9 275 miljoner euro ett år tidigare och snittprognosen på 7 378 miljoner euro.

Annons
X

Exklusive poster som betraktas som tillfälliga och jämförelsestörande uppgick resultatet per aktie till -0:08 euro, jämfört med 0:06 euro andra kvartalet i fjol. Här låg förväntningarna på -0:09 euro, enligt Reuters.

LÄS MER:
”Nokia varnar Google för patentintrång”

För Nokias största affärsområde, Devices & Services, sjönk försäljningen med 26 procent till 4 023 miljoner euro. Rörelsemarginalen, exklusive engångsposter, uppgick till -9,1 procent, jämfört med 7,3 procent ett år tidigare.

Nokia levererade 83,7 miljoner telefoner under kvartalet, en ökning med 1 procent jämfört med kvartalet före men en minskning med 5 procent jämfört med motsvarande period 2011. Analytikernas förväntningar på leveranserna låg i snitt på 80,0 miljoner enheter.

Antalet levererade smartphones var 10,2 miljoner, 14 procent färre än kvartalet före och 39 procent färre än under andra kvartalet i fjol.

Även Nokias nettokassa på 4,2 miljarder euro vid andra kvartalets utgång, en ökning med 8 procent jämfört med i fjol, överraskade positivt.

Nokia räknar med att rörelsemarginalen för Devices & Services hamnar på en liknande nivå under tredje kvartalet som under föregående kvartal, plus eller minus fyra procentenheter.

Bolaget räknar med att tredje kvartalet blir ”utmanande” när det gäller smartphones, med tanke på skiftet i produktportföljen.

LÄS MER:
”Nokia skär ner - aktien rasar

Nokias vd Stephen Elop tror att lanseringen av Windows Phone 8 kommer att bli en viktig katalysator för Lumia. Det skriver han i en kommentar i rapporten.

Bolaget planerar att uppdatera nuvarande produktportfölj för Lumia över tiden, även bortom lanseringen av Windows Phone 8.

Även om tredje kvartalet kommer att vara svårt, är det en kritisk prioritering att vända verksamheten Devices & Services, så att den visar positivt operativt kassaflöde så ”snabbt som möjligt”, skriver Stephen Elop.

Stephen Elop uppger att bolaget ”brådskande” genomför sitt omstruktureringsprogram inom Devices & Services.

Stockholm TT/Direkt

Annons
Annons
X

Nokias koncernchef Stephen Elop har problem att lösa.

Foto: SANG TAN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X