Annons
X
Annons
X

Nokia skär ner - aktien rasar

Nokiaaktien föll omedelbart med 7,5 procent när Stockholmsbörsen öppnade, efter ett besked att personalstyrkan minskas med 3 700 anställda. Bland annat ska fabriken i Salo läggas ner.

Av TT
(uppdaterad)
Stephen Elop, koncernchef för Nokia.
Stephen Elop, koncernchef för Nokia. Foto: MANU FERNANDEZ/AP

Samtidigt meddelar Nokia i ett pressmeddelande att bolaget sänker sin prognos för andra kvartalet 2012.

Totalt ska Nokia skära bort upp till 10 000 tjänster globalt fram till och med slutet av 2013, skriver bolaget.

Nokia meddelar även att bolaget ska köpa delar av Lundabolaget Scalado, ett mjukvaruföretag verksamt inom bildbehandling.

Annons
X

Bolaget räknar nu med att rörelsemarginalen, exklusive så kallade jämförelsestörande poster, för största affärsområdet Devices & Services under andra kvartalet blir sämre än under första kvartalet, då den uppgick till -3,0 procent. Orsaken är att enheten för smarta mobiler gått sämre än väntat, enligt pressmeddelandet.

Mot bakgrund av de planerade neddragningarna räknar Nokia nu med att ha minskat de årliga rörelsekostnaderna för Devices & Services till cirka 3,0 miljarder euro (omkring 27 miljarder kronor) vid slutet av 2013. Tidigare har målet varit att minska kostnaderna med 1,0 miljard euro jämfört med 2010, då de uppgick till 5,35 miljarder euro.

Det betyder att utöver de kostnadsbesparingar om cirka 700 miljoner euro som redan har genomförts planerar bolaget att minska kostnaderna med ytterligare cirka 1,6 miljarder euro, skriver Nokia.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utöver de omfattande neddragningarna flaggar Nokia för en större ommöblering i koncernledningen, som bland annat innebär att de tre direktörerna Jerri DeVard, Mary McDowell och Niklas Savander byts ut.

  Nokiachefen Stephen Elop uppger att de planerade förändringarna syftar till att göra Nokia lönsamt igen.

  ”Vi ökar vårt fokus på de produkter och tjänster som våra kunder värdesätter mest samtidigt som vi fortsätter att investera i innovation”, skriver

  Han flaggar för att Nokia framöver ska fokusera ännu hårdare på Lumia, bolagets nya serie av smarta mobiler.

  De nya nedskärningar som nu aviseras väntas leda till omstruktureringskostnader på cirka 1,0 miljard euro, utöver de kostnader på sammanlagt 900 miljoner euro som tagits fram till och med första kvartalet 2012.

  EQT, med starka kopplingar till Wallenbergsfärens maktbolag Investor, ska köpa 90 procent av Vertu, Nokias enhet för lyxmobiler. Nokia behåller en minoritetsandel om 10 procent i bolaget, som är baserat i Church Crookham i Storbritannien och har cirka 1 000 anställda.

  I en skriftlig kommentar pekar Jan Ståhlberg på EQT på Vertus starka varumärke och attraktiva tillväxtutsikter, och han framhåller att Vertu är den oomstridda ledaren inom sin nisch. Ståhlberg flaggar även för betydande investeringar på detaljhandelssidan och inom marknadsföring och produktutveckling.

  Förutom fabriken i Salo i Finland planerar Nokia att stänga sina anläggningar i Ulm i Tyskland och Burnaby i Kanada.

  De nya åtgärderna innebär att Nokias personalstyrka kommer att minskas med över 40 000 personer, jämfört med nivån då Elop tog över som vd 2010, skriver Reuters. Och Nokias aktiekurs har nu fallit med över 70 procent sedan bolaget i februari 2011 aviserade övergången från sitt eget operativsystem Symbian till Microsofts Windows Phone, skriver nyhetsbyrån.

  Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission, anser att dagens besked var väntat. Nedskärningarna och förändringarna i ledningen är inte spiken i kistan för Nokia.

  – Absolut inte, det här kommer att sätta dem på banan igen! säger hon och fortsätter:

  – Det synd om människorna som förlorar sina jobb, men det här är något som måste göras. Och du måste ha en annan sorts ledningskultur när du gör det, säger Helena Nordman-Knutson.

  Följ Nokias aktie här http://bors-nliv.svd.se/index.php/detail/index/469

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Stephen Elop, koncernchef för Nokia.

  Foto: MANU FERNANDEZ/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X