Nokia ska spara på forskning

Under strecket
Publicerad
Annons

Helsingfors Efter att företagen sparat och dragit ned på alla andra områden faller blickarna allt mer på deras forskning och utveckling. Det gäller också finska Nokia som satsar hårt för att utveckla nya mobiler betydligt snabbare och billigare än förut.
Debatten är upphetsad om att vanliga tillverkningsjobb flyttar till Kina och Östeuropa. Men samtidigt pågår en annan flytt som inte får lika mycket uppmärksamhet. Många av de stora teknikföretagen lägger ut allt mer av sin forskning och utveckling, FoU, på andra bolag.

Frågorna företagen ställer sig är i grunden enkla. Får vi ut tillräckligt för våra FoU-pengar i dag? Kan det bli mer effektivt om vi låter andra ta över? Och vad ska de i så fall ta över?
Svaren är desto svårare att hitta. Men att man vill spara pengar är i vilket fall klart.
Nokia, världens största tillverkare av mobiler, satsade under förra året 34 miljarder kronor på FoU. Nu har bolaget bestämt sig för att kostnaderna, mätt som andel av försäljningen, måste minska. Medan
FoU-kostnaderna under 2004 motsvarade 12,8 procent av försäljningen ska de till slutet av 2006 ha minskat till 9-10 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons